Sedm důvodů, proč ignorovat volební kalkulačky

(ilustrační foto ČTK)

(ilustrační foto ČTK) Zdroj: ctk

Tak jako multivitamíny nenahradí pestrou stravu, ani volební kalkulačka nemůže dobře poradit Růženkám spícím od posledních voleb.

VolebníKalkulačka.cz hlásí týden před volbami přes šest set tisíc vyplněných dotazníků. Něco z toho budou opakované pokusy a něco lidé, kteří výsledku nepřičtou žádný význam. Přesto tu možná máme zaděláno na sto nebo dvě stě tisíc hlasů, o kterých rozhodla právě kalkulačka.

Dovedu si představit, kolik dalo její vytvoření práce, přesto ale nemůžu ani zdvořile utrousit, že je dobrým sluhou a zlým pánem. Kalkulačka kvůli své nenápadné agendě snadno vyplodí úplně irelevantní doporučení. Navíc z politiky odstraňuje myšlenky a z předvolebního výběru dělá podobný hon na akce, jaký můžete zažít nad slevovými letáky supermarketů.

Dodejme, že výtky neplatí jen pro populární službu VolebníKalkulačka.cz, ale i pro další kalkulačky na webech zpravodajských webů nebo politických stran.

1. Ptají se CO, nikoli PROČ

Kvóty pro ženy můžete odmítat proto, že podle vás baby patří k plotně — anebo máte naopak strach, že by nepopulární opatření v důsledku uškodilo emancipaci žen. Podpora technického vzdělávání vám může vadit kvůli tomu, že by si podle vás podporu zasloužily spíš obory humanitní — nebo proto, že jste proti jakékoliv státní podpoře konkrétních disciplín; ať si to lidi rozhodnou sami.

Kalkulačka je plytká jak zprávy v Blesku. Nehodnotí ideje na pozadí programů, ignoruje hodnoty. Bez nich se ale z politiky stává jen dutý sport.

2. Nové volební období přináší nová témata

Americký radar v Brdech. Poplatky u lékaře. Záchranný val eurozóny. Protipirátská dohoda ACTA. Hranice prezidentských pravomocí. — Tahle témata vzbudila v posledních dvou volebních obdobích obrovské vášně, a přitom byste je v roce 2006, případně 2010 jen těžko hledali v programech.

Nová Sněmovna naopak určitě nebude posouvat účinnost nového občanského zákoníku a pravděpodobně se nevrátí ani k církevním restitucím. Kalkulačka se proto na obě otázky ptá zbytečně.

Služba zkrátka neradí, koho volit pro příští volební období, ale komu jste to měli hodit posledně. Proto znovu: neřešte co, ale proč.

3. Kalkulačka má svou neviditelnou agendu

V osmdesáti otázkách rozšířené verze najdete 33 dotazů s ekonomickými tématy, jako je výše daní, různých poplatků nebo naopak podpor. Dvanáct bodů se týká e-governmentu a digitálních technologií. Politika jako inženýrská odysea.

Na postavení žen, imigrantů a Romů se kalkulačka dotazuje čtyřikrát a vždy maloměšťáckou optikou Televizních novin: Mají být porody doma nelegální? (Což takhle: Má systém veřejného zdravotnictví hradit lidštější a nákladnější předporodní, porodní a poporodní péči, aby se tolik žen neděsilo porodnic?) Má stát financovat romské asistenty? (Jako by nebylo nic mezi pozitivní diskriminací a kasárenským režimem zastoupeným otázkou, jestli podmínit výplatu dávek školní docházkou dětí.) Má se zakázat stavba mešit? (Vážně je tohle předvolební téma v zemi, kde jsou mešity už dlouho jen dvě a v příští dekádě možná přibude třetí?) A pak ty nešťastné kvóty na počet žen ve volených pozicích…

V kvízu nepadá žádná otázka na dopravní infrastrukturu: dálnice, železnice, průplavy, cyklostezky, letiště - nezájem. Ani jeden dotaz na roli neziskovek nebo na hodnocení problematických momentů české minulosti. Žádná otázka se netýká vědy ani kultury! Tohle jsou pro mě zásadní témata. Nevnucuju je všem — zato tvůrci kalkulačky své vlastní priority ostatním tlačí jako jedinou objektivní a přirozenou agendu.

4. Můžete si zaklikat jen to, co je důležité pro vás. Ne pro strany

Když je vám povinné zveřejňování smluv na internetu ukradené, prostě klepnete na tlačítko „nevím“. Jenže co když ukradené není vám, ale naopak straně, kterou vám kalkulačka vybrala? Co když to bude její první ústupek v koaličním jednání?

Ne všechny programové body jsou si rovny. Zelení nejspíš s nízkými daněmi ucuknou dřív než svobodní, zato ale pravděpodobně vydrží chránit přírodu déle než ANO.

Škoda, že vám to nikdo nespočítá.

Další důvody čtěte na serveru Peníze.cz

Pavel Otto: Politika po česku