Šéf civilní rozvědky Schwarz končí, stane se velvyslancem v Izraeli

Milan Chovanec

Milan Chovanec Zdroj: Anna Vackova

Ředitel Úřadu pro zahraniční styky a informace (ÚZSI) Ivo Schwarz skončí k 1. červenci ve své funkci, přičemž později obsadí velvyslanecký post v Izraeli. Nový šéf rozvědky by se měl vybrat do dvou měsíců. Úřad zatím povede Schwarzův náměstek Miroslav Toman, kterému bude odcházející šéf dělat před nástupem do Izraele poradce.

Ministr vnitra Milan Chovanec podle serveru Aktuálně.cz hledá kandidáta na post nového šéfa rozvědky, kterého navrhne vládě ke jmenování. Výběr by prý neměl trvat déle než dva měsíce.

„Na ministerstvo zahraničí, odkud se na svou misi na Blízký východ vydá, však nezamíří ihned. Nejprve se přesune na jinou pozici v rámci rozvědky a bude působit jako Tomanův poradce,“ uvedl server.

Několik kandidátů

Podle Aktuálně.cz je adeptů na post ředitele ÚZSI hned několik. Tím hlavním je prý Zdeněk Blahut, bývalý příslušník Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu, který v rozvědce již v minulosti působil. Do hry by údajně mohl zasáhnout i Rudolf Jindrák, dlouholetý velvyslanec v Berlíně, nebo Jiří Šašek, vedoucí jednoho z odborů rozvědky.

Rozvědka se zabývá informacemi, které pocházejí ze zahraničí. Může je ale sbírat i na českém území. Na rozdíl od Bezpečnostní informační služby (BIS) a Vojenského zpravodajství (VZ) například nesmí pořizovat odposlechy.

Neprůhledné nákupy

Úřad nedávno Chovanec požádal o prověření hospodaření s majetkem. Důvodem byly informace médií o neprůhledných nákupech nemovitostí za desítky milionů korun, které rozvědka využívá ke konspiračním schůzkám nebo k ubytování agentů.

Na údajné neprůhledné nákupy nemovitostí civilní rozvědky upozornil deník Dnes. Podle listu jsou pochybnosti nad investicemi do čtyř nemovitostí, které stály v minulých pěti letech 100 milionů korun a byly údajně neefektivní.