Šéf vytunelovaného dražebníka Clanroy zmizel

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: ctk

Poslední předseda představenstva vytunelované dražební společnosti Clanroy Milan Kremel nepočkal na soudní verdikt a utekl. Soudu a policii poslal svůj výklad událostí s dodatkem, že kvůli obavám o život musí zmizet. Telefon má vypnutý. Z Clanroy se ztratilo téměř 200 milionů korun, a to hlavně z draženého majetku Lesů ČR a Českých drah. Právě Kremela obvinil státní zástupce, že připravil státní lesy takřka o 56 milionů korun.

Kremel se v prohlášení snaží vytvořit dojem, že za nitky v Clanroy tahal Jiří Sebök, někdejší obchodní partner prezidenta Clanroy Zdeňka Macháčka, s nímž spoluvlastnil realitní kancelář Mexx Reality. Ta již také zkrachovala. O Macháčkovi není v proklamaci ani slovo. Zato Seböka označil Kremel za osobu, která mu vyhrožovala. Sebök to popírá.

„Z tohoto jsem pod těžkými psychickými problémy, kdy mám vážné obavy o život a vše se vyhrotilo natolik, že jsem usoudil, že pobyt v Česku pro mne není bezpečný,“ napsal Kremel v prohlášení, které má deník E15 k dispozici.

Sebök: Kremel si obvinění vymyslel

Sebök tvrzení představitele Clanroy o své osobě zcela popřel. „Já celkově považuji tvrzení Milana Kremela v jeho čestném prohlášení za snahu zbavit sebe, případně další osoby odpovědnosti za vyvádění peněz ze společnosti Clanroy a zřejmě si připravit půdu k útěku do zahraničí s vylhaným odůvodněním jakéhosi vydírání a výhrůžek z mé strany,“ sdělil deníku E15.

První líčení s obviněnými z Clanroy se uskutečnilo v závěru loňského roku. Kremel se před soudcem jen mihl a jeho advokátka vzápětí poukázala na údajný špatný stav psychiky klienta. Soud si proto nechal jeho zdraví ověřit. Na výsledek ale člověk, který podle všeho působil ve firmě jen jako takzvaný bílý kůň, nečekal a zmizel.

Věřitelé nemají mnoho nadějí

Clanroy patřila mezi přední tuzemské dražební firmy. Podobně jako s ní spřízněná realitní kancelář Mexx Reality měla políčeno hlavně na zprostředkování prodeje státního majetku. V závěru roku 2013 ale firma zkrachovala.

Jen krátce předtím se objevilo podezření na zpronevěru peněz ze státních firem. Český drahám se v Clanroy ztratilo kolem sedmdesáti milionů korun, Lesy ČR přišly o 56 milionů. Kromě státních firem dluží Clanroy 36 milionů korun také rakouské Österreichische Volksbanken.

Naděje věřitelů na získání peněz zpět jsou však mizivé. „Deklarovaná hodnota majetkové podstaty společnosti je v poměru k jejím závazkům minimální lze tedy očekávat, že věřitelé neobdrží z konkursu s největší pravděpodobností prakticky nic,“ uvedl právník Martin Kartner z advokátní kanceláře CHSH Kališ &Partners.