Senátoři chtějí snížit daň z kurzových sázek

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Senátoři ODS a TOP 09 navrhli snížit odvody z kurzových sázek z 20 na 15 procent. Chtějí tím zabránit přemístění sídel českých sázkových společností za výhodnějšími podmínkami do zahraničí a provozování kurzového sázení přes internet.

Autoři předlohy připouštějí, že snížení o pět procentních bodů by mohlo od příštího roku výnosy z odvodů zmenšit o 50 až 75 milionů korun ročně. Při dvacetiprocentní sazbě odvody představují 400 až 450 milionů korun.

„Pokud by sázkové společnosti nedokázaly čelit zahraniční konkurenci a přesunuly své aktivity do zahraničí, mohly by veřejné rozpočty naopak přijít o stovky milionů korun,“ uvedli senátoři Jiří Oberfalzer (ODS) a Adolf Jílek (TOP 09).

Poukázali na případ Velké Británie, kde po zvýšení odvodů tamní sázkové společnosti přesídlily za výhodnějšími daňovými podmínkami na Gibraltar. Britská státní pokladna tím přišla o miliony liber. Senátoři argumentovali také tím, že ze sedmi českých sázkových společností byly předloni ziskové jen dvě, a to Fortuna a Tipsport. Kurzové sázení totiž předem nezaručuje výnos a řada provozovatelů na něm prodělává.

Odvody nově stanovila novela loterijního zákona s platností od počátku letošního roku. Loterijní firmy musejí odvádět 20 procent z rozdílu mezi vsazenými částkami a vyplacenými výhrami. Celkem by to mělo být podle odhadů ministerstva financí přes osm miliard korun ročně.

Obce mají dostávat čtyři pětiny odvodu z výherních automatů a 30 procent odvodů z ostatních typů hazardu, jako jsou například loterie, kurzové sázky a sázkové hry v kasinu. Zbytek by měl být příjmem státu, přičemž směřovat by měl hlavně na sport, kulturu a ve prospěch zdravotně postižených.