Série dalších odborářských protestů začne 22. května

Odbory

Odbory Zdroj: CTK

Série protivládních akcí začne v úterý 22. května, kdy odboráři z Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) rozhodnou o celostátním protestu a oznámí jeho termín. Konat by se měl do prázdnin. Ještě před ním se chystají odbory a aktivisté z platformy Stop vládě okupovat některá ministerstva. Po mimořádném jednání předáků ČMKOS a schůzce zástupců platformy to řekl předseda odborové centrály Jaroslav Zavadil. Protestům bude předcházet informační kampaň, která začne 14. května.

Odboráři se 22. května sjedou do Prahy na sněm ČMKOS. Ten tvoří vedení centrály, její rada a zástupci tří desítek svazů. Podle webu ČMKOS má sněm „právo mimo jiné vyhlásit generální stávku“.

Spojení generální stávka se ale odboráři vyhýbají, akci nazývají celostátním protestem. Mluvčí odborů Jana Kašparová uvedla, že by měl mít „neobvyklou formu“ a bude kombinací různých forem protestu. Jednu z klíčových rolí by v něm měla hrát koalice dopravních odborů. V úterý 22. května pak odboráři vyrazí k sídlu vlády, kde chtějí proti kabinetu protestovat.

Odboráři vládu Petra Nečase (ODS) za reformní kroky kritizují. Spolu s iniciativami a sdruženími vytvořili platformu Stop vládě, která požaduje zastavení reforem, odchod vlády a předčasné volby.

Odborová konfederace minulý týden ohlásila, že přestává chodit na jednání tripartity. K jednacímu stolu s vládou a zaměstnavateli se chtěla vrátit, buď až u něj bude sedět jiný kabinet, nebo až ten nynější zastaví své reformy. Předsednictvo tripartity, v němž je i předák ČMKOS Jaroslav Zavadil, se sejde příští čtvrtek. Šéf odborové centrály se na jednání vypraví.

Platforma Stop vládě uspořádala na podporu svých požadavků v sobotu 21. dubna v Praze na Václavském náměstí demonstraci. Organizátoři uvedli, že dorazilo 120 tisíc lidí, podle policie jich bylo 90 tisíc. Odboráři a aktivisté stotisícovou účast považují za další mandát od veřejnosti k pokračování akcí proti vládě. Premiér Nečas už dřív řekl, že reformy i úspory Česko potřebuje a jeho kabinet v nich bude pokračovat. Podle předsedy vlády jsou odbory militantní a úzce propojeny s levicovou politickou scénou.