Šest stovek lidí demonstrovalo v Praze kvůli Pospíšilovu odvolání

Demonstrace nesouhlasu s odvoláním ministra Pospíšila na náměstí Míru v Praze

Demonstrace nesouhlasu s odvoláním ministra Pospíšila na náměstí Míru v Praze Zdroj: ctk

Demonstrace nesouhlasu s odvoláním ministra Pospíšila na náměstí Míru v Praze
Demonstrace nesouhlasu s odvoláním ministra Pospíšila na náměstí Míru v Praze
Z demonstrace nesouhlasu s odvoláním ministra Pospíšila na náměstí Míru v Praze
Proti odvolání ministra Pospíšila se demonstrovalo už ve středu. Obrázek je z Palackého náměstí v Praze
5
Fotogalerie
Zhruba 600 lidí se dnes vpodvečer sešlo v Praze na náměstí Míru na demonstraci, kterou po odvolání ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila (ODS) uspořádala na podporu právního státu platforma Vraťte nám stát. Podle jejího prohlášení mělo Pospíšilovo odvolání zabránit jmenování nové pražské vrchní státní zástupkyně, a tím také důslednému vyšetřování korupčních kauz.

Pospíšil ve funkci ministra spravedlnosti nečekaně skončil ve středu. Na návrh premiéra Petra Nečase (ODS) ho odvolal prezident Václav Klaus. Předseda vlády řekl, že ztratil důvěru v Pospíšilovu schopnost manažersky a rozpočtově zvládnout resort. ČSSD, protikorupční organizace ani státní zástupci tomu nevěří. Spekuluje se o tom, že důvodem bylo Pospíšilovo rozhodnutí jmenovat šéfkou pražského vrchního státního zastupitelství ústeckou žalobkyni Lenku Bradáčovou.

„Způsob odvolání je natolik nevěrohodný, že vzniká velmi závažné podezření, že jednal pod tlakem ekonomických zájmových skupin a kmotrů uvnitř politických stran, kteří se bojí vyšetřování podezřelých korupčních kauz,“ uvedla platforma Vraťte nám stát ve své výzvě k demonstraci. Podle pořadatelů premiér ministrovým odvoláním „zdiskreditoval veškeré reformní a protikorupční kroky své vlády“.