Ševčík převzal rozhodnutí o odvolání z funkce děkana. Bude se bránit soudní cestou

Děkan Národohospodářské fakulty Vysoké školy ekonomické v Praze (VŠE) Miroslav Ševčík během zasedání Akademického senátu, který projednává návrh rektora Petra Dvořáka na Ševčíkovo odvolání z postu děkana, 26. června 2023, Praha.

Děkan Národohospodářské fakulty Vysoké školy ekonomické v Praze (VŠE) Miroslav Ševčík během zasedání Akademického senátu, který projednává návrh rektora Petra Dvořáka na Ševčíkovo odvolání z postu děkana, 26. června 2023, Praha. Zdroj: ČTK / Šulová Kateřina

Miroslav Ševčík si převzal z datové schránky rozhodnutí o odvolání z funkce děkana Národohospodářské fakulty Vysoké školy ekonomické v Praze. Odvolání se tak stává pravomocným. Proti odvolání se bude bránit soudní cestou.

O odvolání rozhodl minulý týden ve středu rektor Vysoké školy ekonomické v Praze Petr Dvořák. Rozhodnutí nabývá právní moci doručením Ševčíkovi, fakultu nyní povede statutární zástupkyně děkana. Volbu nového děkana vyhlásí Akademický senát Národohospodářské fakulty VŠE (NF VŠE) podle jednacího řádu senátu.

„Převzal jsem si rozhodnutí rektora VŠE Dvořáka o odvolání z funkce děkana NF VŠE. Text se mimo jiné opírá o lživé tvrzení, o existenci předchozího 'vyjádření Akademického senátu NF VŠE',“ napsal Ševčík.

Rozhodnutí chtěl Dvořák Ševčíkovi předat osobně minulý týden ve středu dopoledne, ten ho ale podle rektora odmítl převzít. Ševčík řekl, že neodmítl odvolání převzít, jen rektora požádal, aby postupoval standardní cestou a zaslal mu ho poštou nebo datovou schránkou. Rozhodnutí o odvolání bylo podle Kateřiny Macháčkové z tiskového oddělení rektorátu univerzity zasláno datovou schránkou minulou středu.

Podle vysokoškolského zákona může rektor univerzity odvolat děkana z vlastního podnětu po vyjádření akademického senátu fakulty a se souhlasem celouniverzitního akademického senátu v případě, kdy děkan závažným způsobem neplní své povinnosti nebo závažným způsobem poškozuje zájem vysoké školy nebo fakulty.

Akademický senát NF VŠE se na konci října shodl na tom, že nemůže podat vyjádření k podnětu rektora školy k odvolání děkana fakulty Miroslava Ševčíka. Akademický senát celé vysoké školy s návrhem na odvolání Ševčíka souhlasil už v červnu. Podle rektora Dvořáka je to, zda takové vyjádření akademického senátu fakulty stačí, na právním výkladu.

Podle Ševčíka jde o politické rozhodnutí, které poškozuje univerzitu daleko více než jeho hodnocení premiéra vlády. Ševčík označil premiéra Petra Fialu (ODS) za hňupa a eurokomisařku Věru Jourovou za Joudovou. Podle rektora to není svobodně vyjádřený názor, jak říká Ševčík, ale nepřijatelné znevažování veřejně činné osoby.

Ševčík v úterý potvrdil, že se bude proti odvolání bránit soudní cestou. Doplnil, že má předpřipravený právní postup, kterým se chce proti odvolání bránit. Volbu nového děkana vyhlásí Akademický senát Národohospodářské fakulty VŠE podle jednacího řádu senátu. Ševčík se ve volbách neplánuje přihlásit jako uchazeč o post děkana. Uvedl, že nechce škodit Národohospodářské fakultě a teď kandidovat nebude, ale bude se soudit.