Shoda ČSSD a ANO: rozpočet do konce roku

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš (vlevo) a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka.

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš (vlevo) a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. Zdroj: CTK

Zástupci ČSSD a hnutí ANO se ve čtvrtek večer shodli na potřebě schválení státního rozpočtu na příští rok do konce prosince. Strany budoucí koalice také chtějí do konce roku předložit novelu zákona o státní službě, kterou po ČR požaduje Evropská komise.

„Jsem velmi rád, že jsme se dohodli na společném úsilí, které bude směřovat k co nejrychlejšímu schválení rozpočtu,“ řekl na tiskové konferenci krátce před půlnocí Sobotka. ANO a ČSSD podle něj nechtějí rozpočtové provizorium. Co nejrychlejší shoda na rozpočtových návrzích přispěje k posílení kladného vnímání Česka ve světě.

Lídr ANO Babiš zdůraznil, že vyjednávači o návrhu státního rozpočtu pro rok 2014 dlouho diskutovali. „Ne úplně s ním souhlasíme, ve druhém čtení navrhneme nějakou úpravu,“ dodal.

Podle předsedy sociální demokracie se zástupci ANO a ČSSD bavili dlouhou dobu o daních. Jejich představy se sblížily v oblasti evropské integrace či bezpečnosti. Vyjednávací týmy diskutovaly také o sociální politice, zdravotnictví, změnách ústavy a ústavního pořádku. Podle Sobotky ANO předložilo ČSSD připomínky k materiálu popisujícímu návrhy na podporu hospodářského růstu, které sociální demokraté zapracují do návrhu koaliční smlouvy.

Dokument chtějí mít strany hotový zhruba do dvou týdnů. Poté jej budou muset schválit jednotlivé politické subjekty v koalici ČSSD, ANO a KDU-ČSL.

Sociální demokraté a Babišova strana zcela uzavřeli kapitolu školství a zdravotnictví, řekl Sobotka. Daňovou problematiku budou muset nadále řešit.