Šimíček se stal ústavním soudcem. V minulosti rozpustil Dělnickou stranu

Prezident republiky Miloš Zeman jmenoval 12. června na Pražském hradě Vojtěcha Šimíčka (na snímku) ústavním soudcem.

Prezident republiky Miloš Zeman jmenoval 12. června na Pražském hradě Vojtěcha Šimíčka (na snímku) ústavním soudcem. Zdroj: CTK

Prezident Miloš Zeman dnes na Pražském hradě jmenoval ústavním soudcem Vojtěcha Šimíčka. Dosavadního soudce Nejvyššího správního soudu schválil Senát na návrh hlavy státu na konci května. Zeman jej dnes ocenil za odvážná rozhodnutí v minulosti i neortodoxní přístup.

Podle hlavy státu si Šimíček jmenování zasloužil mimo jiné odvážnými rozhodnutími v kauze Dělnické strany, manifestací v Plzni a Duchcově nebo u prováděcího zákona k přímé prezidentské volbě. „Chtěl bych ocenit i to, že jste odmítl titul Právník roku, protože odmítnutí tohoto titulu v každém případě prozrazuje jisté neortodoxní pojetí, a to je mně vždycky sympatické,“ poznamenal Zeman.

Šimíček rozhodl o rozpuštění Dělnické strany

Šimíček v rámci Nejvyššího správního soudu předsedal senátu, který rozhoduje ve věcech volebních a ve věcech politických stran. Rozhodoval tak například právě o rozpuštění Dělnické strany, o odvoláních kandidátů na prezidenta republiky, nebo naposledy o stížnostech na nedávné volby do Evropského parlamentu. Zeman již dříve ocenil soudcovu odvahu, s níž po jeho zvolení českým prezidentem kritizoval údajné lži v Zemanově volební kampani.

Nykodým a Sváček: dvě jména, se kterými Zeman narazil

Spolu se Šimíčkem senátoři schválili novým ústavním soudcem místopředsedu Krajského soudu v Brně a prezidenta Soudcovské unie Tomáše Lichovníka, kterého Zeman jmenuje za týden. Odmítli advokáta Jiřího Nykodýma, který se jako ústavní soudce loni podílel na zamítnutí stížnosti na církevní restituce. Nykodým byl teprve druhým kandidátem, kterého Senát neodsouhlasil. Loni Zeman nedokázal protlačit předsedu pražského městského soudu Jana Sváčka.