Síť O2 ve velké části Čech vypadla, nedalo se dovolat ani na tísňové linky

ilustrační foto, O2

ilustrační foto, O2 Zdroj: O2

Síť operátora O2 v dopoledních hodinách postihl výpadek ve velké části Čech. Podle vyjádření firmy na Facebooku postihla zákazníky porucha mobilní sítě v jižních, západních a středních Čechách a části Prahy. Problémy byly se spojením hovorů i připojením k mobilnímu internetu. Signál se před 11. hodinou na mnoha místech operátorovi podle pozitivních komentářů uživatelů na Facebooku podařilo obnovit. Příčinou výpadku byl podle firmy překopnutý optický kabel.

Na nemožnost volání z mobilů, ale i pevných linek nebo připojení k internetu si na facebookové stránce O2 stěžovaly stovky lidí. Podle některých se problémy objevily kromě oblastí uvedených operátorem také na Moravě a severních Čechách. Od zhruba 10:35 SELČ však uživatelé začali níže uvedené sdělení operátora komentovat s tím, že v jejich lokalitě již došlo k obnovení služby.

„Velmi mě to mrzí, našim zákazníkům se omlouvám,“ reagoval generální ředitel O2 Tomáš Budník. „Příčinou bylo přerušení optického kabelu,“ dodala mluvčí O2 Lucie Pecháčková.

Lidé se nedovolali ani na linky záchranky, policie a hasičů. „Ti, kteří se na tísňovou linku nemohou dovolat, musí ze svého mobilního telefonu vyndat SIM kartu. Na tísňovou linku 112 se totiž lze dovolat i bez SIM karty a hovor bude standardně odbaven,“ sdělila mluvčí Hasičského záchranného sboru ČR Nicole Zaoralová.

⚠ UPOZORNĚNÍ ⚠Aktuálně evidujeme výpadek v naší mobilní síti. Někteří z našich zákazníků v jižních, západních, střední...

Posted by O2 CZ on 19. srpen 2015

„Většinou se firma snaží, aby se takovéto obtíže vyřešily do hodiny,“ uvedla pracovnice pobočky O2 v Praze. Zákazníkům doporučuje, aby si po čase restartovali telefony, aby případně již opravený systém mohl naběhnout.

O2 je jednou z největších telekomunikačních firem v České republice. Mobilní služby od O2 využívalo ke konci června 2015 celkem 4,945 milionu zákazníků a počet zákazníků smluvních služeb činil 3,252 milionu. Internet v mobilu používalo díky rozvoji vysokorychlostních sítí 1,5 milionu zákazníků a počet zákazníků pevného internetu xDSL dosahoval 799.000. Na trhu virtuálních operátorů měla firma 60 procent. Majoritní podíl přes 85 procent v O2 vlastní investiční skupina PPF.