Skoro 98 procent pedagogů na českých školách jsou ženy, je to nejvíc v EU

učitelka Michaela Dobešová ze základní školy prof. V. Vejdovského v Olomouci s jedním z prvňáků.

učitelka Michaela Dobešová ze základní školy prof. V. Vejdovského v Olomouci s jedním z prvňáků. Zdroj: ctk

V Evropské unii je Česko zemí s největším podílem žen mezi vyučujícími základních škol. Učitelky tvoří bezmála 98 procent pedagogického sboru. Vyplývá to ze srovnání Eurostatu. V osmadvacítce nejvíc mužů působí v dánském školství, představují skoro třetinu pedagogů základních škol. Podle českého ministerstva školství je ale učitelů v prvních až devátých třídách mnohem víc než jen něco přes dvě procenta, jejich podíl dosahuje 15 procent.

Podle Českého statistického úřadu v základních školách učí kolem 57 tisíc lidí. Ženy v českém školství převládají dlouhá léta. Podle srovnání Eurostatu tvoří čtyři pětiny studentů pedagogiky, muži pak pětinu.

Mnozí absolventi po skončení studia do škol ani nenastoupí. Jedním z důvodů jsou nižší platy. Zatímco průměrný příjem vysokoškoláka se loni blížil ke 34 000 korun hrubého, učitelé základních škol si v průměru přišli na necelých 27 000 korun.

Podle informačního systému o výdělcích ministerstva práce měl loni učitel na prvním stupni základní školy měsíčně v průměru 26 689 korun. Z této částky 5,3 procenta představovaly odměny a 4,8 procenta příplatky třeba za třídnictví a další činnosti. Průměrný plat učitele na druhém stupni loni dosahoval 26 659 korun. Z toho odměny tvořily 5,5 procenta a příplatky 5,2 procenta.

Podobně jako Slovinsko

Podle zjištění Eurostatu děti ve všech zemích EU vzdělávají většinou učitelky. V Česku tvoří podle mezinárodního srovnání 97,5 procenta pedagogického sboru základních škol. Podobně je na tom Slovinsko, kde podíl dosahuje 97,1 procenta. V Itálii a Maďarsku je to kolem 96 procent, na Slovensku 89, v Rakousku 90, v Německu 84 a v Polsku 85 procent. Víc mužů působí jen v dánských základních školách. Ženy tam tvoří 68,9 procenta vyučujících.

Podle ministerstva je mužů 15 procent

Jiné údaje než Eurostat má ale české ministerstvo školství. Podle něj loni muži v základních školách představovali 14,7 procenta vyučujících. Podíl se v několika posledních letech výrazně neměnil. Od roku 2006 do roku 2008 činil zhruba 14 procent, v roce 2009 a 2010 mírně klesl pod tuho hodnotu. V roce 2011 se dostal na 15 procent, pak ale znovu klesal.

I když je žen ve školství výrazně víc, stejně jako v jiných oborech pronikají hůř do vedoucích pozic. Muži sice podle ministerstva školství tvoří asi 15 procent vyučujících základních škol, představují ale bezmála 35 procent ředitelů. Zatímco ředitelka si loni vydělala měsíčně v průměru 39 410 korun hrubého, ředitel měl 42 349 korun, ukázala statistika ministerstva školství.