Sněmovna rozhodne o osudu těžby uhlí

Sokolovská uhelná

Sokolovská uhelná Zdroj: Sokolovska uhelna

Bude mít stát možnost vyvlastňovat nemovitosti kvůli těžbě nerostných surovin, zejména uhlí, anebo ne? Rozhodovat o klíčové záležitosti jak pro průmyslníky, tak ekology bude opět sněmovna. Na programu dnes začínající schůze dolní komory parlamentu jsou zákony vetované prezidentem republiky – mimo jiné novela horního zákona, předlohy vrácené horní komorou parlamentu, a také druhé čtení státního rozpočtu na příští rok. K tomu se poslanci dostanou 12. prosince.

Na to, jak dopadne opětovné schvalování novely horního zákona, která zakazuje vyvlastňování, netrpělivě čekají především v Ústeckém kraji, v podstatě se hraje o budoucnost těžby hnědého uhlí, tedy možnost prolomení těžebních limitů.

Aby novela znovu prošla, je ovšem momentálně velmi důležité i pro celou vládní koalici. Jen v takovém případě bude mít na své straně i hlas bývalého véčkaře Milana Šťovíčka. Podle něj novela horního zákona, která ruší možnost vyvlastnění, přinese lidem žijícím v oblastech těžby větší jistotu, že nepřijdou o svůj majetek, popřípadě budou mít vlastníci domů a pozemků větší šanci domoci se za svůj majetek řádného finančního vyrovnání či odškodnění.

Možné vyvlastňování zatím vyvolává nejvíc emocí na Mostecku. Tam těsně za limity leží dvoutisícový Horní Jiřetín a menší vesnice Černice. Proti novele demonstrovali na konci října v hlavním městě odboráři z těžební společnosti Czech Coal, kteří se obávají, že by kvůli zákonu v budoucnu mohli přijít o pracovní místa. Na pokračování těžby a tudíž prolomení limitů má zájem i nové vedení Ústeckého kraje, kde po krajských volbách vládne koalice KSČM a ČSSD.

Novela zákona by mohla zkomplikovat také podnikatelské záměry těžební firmy OKD. Ta letos na jaře ohlásila, že rozšíří těžbu v dole Karviná, a jednat kvůli tomu musí s lidmi z karvinského Starého Města, Orlové a dalších přilehlých obcí. V ještě problematičtější situaci by pak byla, pokud by chtěla obnovit těžbu v dole Frenštát. V Chráněné krajinné oblasti Beskydy se totiž podle odhadů odborníků nachází až 1,6 miliardy tun uhlí a jde o jedno z největších dosud nevytěžených ložisek černého uhlí v Evropě.

Česko leží na zásobách surovin za stamiliardy