Sobotka má plán B, když Prouzu na ministra průmyslu neprosadí

Tomáš Prouza

Tomáš Prouza

Milan Urban
Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek
Milan Urban
4
Fotogalerie

Zítra odpoledne přijde premiér Bohuslav Sobotka za prezidentem Milošem Zemanem se jménem nového ministra průmyslu a obchodu. Nejpravděpodobnějším kandidátem je státní tajemník pro evropské záležitosti Tomáš Prouza. Zdroje blízké sociální demokracii ovšem uvádejí, že Sobotka se smiřuje s variantou, že s Prouzou u prezidenta neuspěje. Pak je možné, že by Česko zůstalo až do voleb bez ministra průmyslu. Řízením ministerstva by premiér pověřil náměstka Jiřího Havlíčka.

Prouzovu kvalifikaci zpochybnil sám prezident Zeman. Prý toho o průmyslu neví dost. Navíc nový ministr by se stejně nestihl do voleb v úřadě zorientovat.  „Tomáš Prouza je pověstný úzkým vztahem k politickým neziskovkám, které účelově útočí na pana prezidenta a přiživují se na "boji s propagandou",“ komentoval spekulace o Prouzovi na Twitteru prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček. 

Prouza se ke spekulacím o svém jmenování nechtěl vyjadřovat. "Myslím, že premiér to řekl jasně: jako první to chce říct panu prezidentovi," napsal Prouza v textové zprávě. Prouza je přitom logickým kandidátem. Má pod sebou digitální agendu a mohl by tak pomoci premiérovi v ministerské roli v boji za zlevnění telekomunikačních služeb. Zároveň má zkušenosti s vyjednáváním na úrovni Evropské unie, kde letos začnou tvrdá jednání o podobu budoucí energetiky v Evropě. 

Sobotka Mládka odvolal v pondělí kvůli tomu, jak Mládek řešil problematiku drahých služeb mobilních operátorů. V sobotu sice Sobotka Mládka veřejně podržel, nicméně podle informací ze sociální demokracie už páteční stranické grémium premiérovi doporučilo, aby ministra odvolal.

Sobotka uvedl, že jeho prioritou je, aby trh v oblasti cen za mobilní služby fungoval. "Usiluji o to, aby se snížila cena mobilních dat, ze strany ministerstva se mi nedostávalo dostatečné podpory. Ministerstvo bohužel v posledních týdnech vysílalo velmi rozporuplné signály. Některé věci, které zaznívaly, přímo urážely veřejnost," řekl Sobotka novinářům.

Na Pražský hrad by měl s návrhem na Mládkovo odvolání přijít Sobotka ve čtvrtek odpoledne. Mládek ve svém odvolání vidí prácí premiérových PR poradců a spory s vicepremiérem a ministrem financí Andrejem Babišem, kterému se prý nakonec dostalo podpory.

S Babišem s Mládek hádal zejména kvůli řešení situace v OKD. V roce 2014 se přeli o podobu dohody s NWR, tehdejším vlastníkem OKD, o prodloužení těžby na ztrátovém dole Paskov. Loni se nemohli dlouho dohodnout na provozní půjčce ve výši 700 milionů korun. Babiš nesouhlasil ani s posledním Mládkovým návrhem, aby se stát zapojil prostřednictvím společnosti Diamo do tendru na nového majitele dolů.

Téměř dva roky se Mládek přes média hádal také s předsedkyní Energetického regulačního úřadu Alenou Vitáskovou o vypsání podpory pro obnovitelné zdroje. Na podzim roku 2015 Mládek sliboval, že do konce roku dodá souhlas Evropské komise s českým systémem podpory. Ten přišel až o rok později. Kvůli sporu byli majitelé solárních a dalších zelených elektráren v nejistotě, jestli budou podporu za více než zhruba 40 miliard korun ročně pobírat.