Sobotka: Úřady nadměrně využívají zakázky bez soutěže, zpřísníme je

Ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová a premiér Bohuslav Sobotka

Ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová a premiér Bohuslav Sobotka Zdroj: ctk

Zadávání veřejných zakázek bez soutěže by se mohlo zpřísnit od příštího roku. Po schůzce s ministryní pro místní rozvoj Karlou Šlechtovou to oznámil premiér Bohuslav Sobotka. Každou žádost ministerstva o takovou zakázku by měla před schválením vlády posoudit pracovní skupina. Zároveň by měly být stanoveny konkrétní parametry požadovaných podkladů pro takovou žádost vládě.

Premiér upozornil, že nyní jednotlivé úřady tzv. jednací řízení bez uveřejnění (JŘBU) využívají nadměrně. „Měli bychom udržet ten trend, který jsme začali loni, kdy se nám podařilo výrazně omezit tyto zakázky ve srovnání s roky 2013 a 2012…Prostě bych chtěl, aby se ta cesta ke schválení maximálně zkomplikovala a aby úřady využívaly JŘBU jenom tehdy, když to nezbytně potřebují,“ uvedl premiér.

Jedním z případů, který vedl ke snaze zpřísnit zakázky bez soutěže, bylo uzavření smlouvy ministerstvem dopravy se společností Deloitte. Bez tendru a předchozího oznámení vládě ji uzavřel ministr dopravy Dan Ťok (za ANO).

Hodnota zakázky pro společnost Deloitte na poradenství pro přípravu tendru na výběr provozovatele současného mýtného systému po roce 2016, kdy vyprší desetiletá smlouva s firmou Kapsch, může podle dřívějšího vyjádření Ťoka činit 52 milionů korun. Ten již dříve řekl, že zakázku bez výběru firmě Deloitte přidělil v souladu se zákonem kvůli časové tísni.

Vláda by se zpřísněním podmínek pro veřejné zakázky měla zabývat podle premiéra ještě v tomto roce. „Ministerstvo pro místní rozvoj má nyní několik týdnů na to návrh připravit. Jsem ochoten vyhovět žádosti o zkrácené připomínkové řízení a byl bych rád, abychom na vládě do konce roku přijali usnesení, které zpřísní podmínky pro posuzování JŘBU a vytvoří bariéru pro jejich nadužívání,“ uvedl Sobotka.

Jedním z opatření je podle něj zřízení pracovní skupiny u ministerstva pro místní rozvoj. Ta by se měla k požadavkům na zakázky bez soutěže vyjádřit ještě předtím, než se dostanou na jednání vlády. Dalším opatřením by mělo být přesné definování parametrů toho, co musí dodat ministři za podklady pro to, aby se vláda takovým návrhem zabývala.

Sobotka upozornil, že již podobná pracovní skupina funguje na ministerstvu vnitra. Ta ale hodnotí pouze zakázky v informačních technologiích. Pracovní skupina na MMR by pak tedy hodnotila i ostatní JŘBU. „Ještě předtím, než by ministr přišel na vládu s návrhem na JŘBU, tak by ten materiál musel projít jednou nebo druhou skupinou, která by k tomu dala jasné stanovisko,“ vysvětlil premiér.

„Na téměř každém jednání vlády dostávám požadavky od ministrů, abychom projednávali JŘBU. Já se to zatím snažím z jednání vlády vyřazovat. Ono je to také o plánování, aby nebyly zakázky vypisovány na poslední chvíli,“ dodal premiér.