Sobotkova funkce se otřásla, nezískal nominaci na předsedu

Bohuslav Sobotka

Bohuslav Sobotka Zdroj: čtk

Záběry ze sjezdu ČSSD na jihu Čech
Záběry ze sjezdu ČSSD na jihu Čech
Záběry ze sjezdu ČSSD na jihu Čech
Záběry ze sjezdu ČSSD na jihu Čech
Záběry ze sjezdu ČSSD na jihu Čech
6
Fotogalerie

Jihočeští sociální demokraté dnes na krajské konferenci v Hluboké nad Vltavou neschválili nominaci premiéra Bohuslava Sobotky na předsedu strany. 

Předcházejících 12 krajských konferencí Sobotku v čele strany podpořilo. Na prvního místopředsedu Jihočeši navrhli Jeronýma Tejce. O výsledcích jihočeské krajské konference ČTK informoval krajský tajemník strany Karel Vrkoč. O nominaci do vedení strany budou ještě jednat sociální demokraté v Moravskoslezském kraji. Volební sjezd ČSSD se koná letos v březnu.

PODÍVEJTE SE NA FOTKY SE SJEZDU:

Nominaci Sobotky na předsedu ČSSD podpořilo na jihu Čech 56 ze 144 účastníků krajské konference, uvedl Vrkoč. Jihočeskou organizaci ČSSD i po dnešku povede hejtman Jiří Zimola, který je řazen ke stranickým kritikům Sobotky. Zároveň byl zvolen do předsednictva ČSSD. O nominaci na předsedu ani místopředsedu strany se neucházel.

Prvním místopředsedou ČSSD by podle většiny regionálních organizací měl zůstat ministr vnitra Milan Chovanec, kterého si po svém boku přeje i Sobotka. Tejce na tuto funkci kromě Jihočechů nominovala zatím jen jihomoravská ČSSD. Členové strany na Vysočině na prvního místopředsedu nenavrhli nikoho.

O ČSSD ČTĚTE ZDE

Nominaci na posty řadových místopředsedů dnes v Jihočeském kraji získali Lenka Teska Arnoštová, Petr Dolínek, Lubomír Zaorálek, Jan Hamáček a Jan Birke. Naopak neuspěla Michaela Marksová.

V krajských volbách sociální demokraté na jihu Čech zvítězili a Zimola potřetí obhájil místo hejtmana. Kraj vede koalice ČSSD, ANO a hnutí Jihočeši 2012.