Sociálním službám chybějí dvě miliardy

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: profimedia

S propouštěním zaměstnanců počítají poskytovatelé sociálních služeb v krajích, pokud příští měsíc nedostanou od státu kolem dvou miliard korun. Podle neziskového sektoru a také představitelů pětice opozičních stran se může výrazně zhoršit péče o ohrožené rodiny s dětmi, seniory nebo těžce nemocné.

KDU-ČSL, ODS, Piráti, TOP 09 a STAN svolaly na příští středu mimořádnou schůzi sněmovny. „Problém s financováním sociálních služeb je tak vážný, že hrozí kolaps péče pro ty, kteří se o sebe nemohou postarat,“ varoval šéf KDU-ČSL Marek Výborný. Předseda občanských demokratů Petr Fiala

se pozastavil nad tím, že stát utrácí za slevy na jízdné pro studenty a důchodce šest miliard ročně, ale nezajistí prostředky pro lidi, kteří pomoc skutečně potřebují.

Například Praha, která je zároveň krajem, požadovala pro letošek na sociální služby 90,7 milionu korun. Podle radní pro sociální politiku a zdravotnictví Mileny Johnové (Praha sobě) však obdržela jen 17 milionů. Stejně jako pražské městské části dopadly i ostatní české obce. „Stát jim vyplatil jen dvacet procent z potřebných peněz a přitom jim předává plnění svých úkolů. To je absurdní,“ uvedla Johnová. „Vláda navíc chystá na příští rok další drastické snížení prostředků až na nulu,“ tvrdí.

To odmítl mluvčí ministerstva financí Michal Žurovec. „S žádným krácením se nepočítá,“ řekl a dodal, že za poslední čtyři roky se dotace na sociální služby zvýšily o sedm miliard. Kroky k uklidnění v sociálních službách očekává ministryně financí Alena Schillerová hlavně od ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV). Financování musí podle ní být z více zdrojů, nedá se čekat, že by vše sanoval stát.

MPSV je připraveno na sociální práci ve městech a obcích uvolnit ještě 85 milionů korun. O další částce chce pak vyjednávat. Ministryně Jana Maláčová (ČSSD) to řekla během sjezdu Svazu měst a obcí v Ostravě. Slíbila také, že bude iniciovat jednání vlády s Asociací krajů a zasadí se o doplacení peněz, které mají regiony slíbené už od loňska.

Krajům chybějí podobně jako hlavnímu městu značné částky, třeba Karlovarskému přes 180 milionů. Pardubický hejtman Martin Netolický (ČSSD) potřebuje 110 milionů. „Požadujeme je pouze na udržení sociálních služeb, nikoliv na jejich další rozvoj,“ řekl.