Sofie Cerqueirová: Mírný optimismus

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: ctk

Se vstupem do roku 2013 začíná transakční trh ukazovat mírné známky zlepšení po zpomaleném roce 2012. V prosinci RWE Grid Holding podle databáze mergermarketu prodal 35procentní podíl Macquarie European Infrastructure Fund IV za 525 milionů eur. Deal znamená jasný krok k reorganizaci české plynárenské distribuční firmy, která sloučí aktiva prodeje a distribuce plynu do dvou oddělených entit.

Transakce by se měla uzavřít v prvním čtvrtletí. Nový rok začal rovněž poměrně velkou transakcí, když Generali oznámila plné převzetí kontroly nad joint venture s PPF. Italský pojišťovací gigant koupí 49procentní podíl PPF za 2,5 miliardy eur. Tento obchod umožní PPF se věnovat dalším zájmům, údajně například v telekomunikačním sektoru.

„Podobné dealy nepřijdou snadno, ale trh bude vykazovat nějakou mírnější aktivitu, hlavně v energetice, spotřebním sektoru a retailu,“ řekl šéf Patria Corporate Finance Tomáš Klápště mergermarketu. Jiné zdroje uvedly, že vyšší aktivitu by měly vykazovat i sektory jako zdravotnictví a průmysl.

Nicméně příliv transakcí půjde na vrub spíše středně velkým obchodům, rodinným firmám, které budou chtít předat byznys dalším generacím, jak uvedl jeden z bankéřů. I menší podniky stojící o investice budou hrát svou úlohu. Příklady jsou například projekční firmy Ochi-Inženýring, pneu-technologická firma Coda Development či izolatérská Aeroflex.

Rostoucí počet příležitostí však nebude nutně znamenat růst hodnoty transakcí, které se letos realizují. Ekonomický růst bude minimální, takže hodnota obchodů zůstane kolem loňské úrovně. Podle mergemarketu loni na českém trhu proběhlo 56 transakcí s objemem 3,3 miliardy eur.