Soud povolil propuštění exšéfa strážníků Kotrouše z vězení. Stát je proti

Bývalý šéf pražských strážníků Vladimír Kotrouš.

Bývalý šéf pražských strážníků Vladimír Kotrouš. Zdroj: CTK

Soud dnes nepravomocně povolil podmínečné propuštění z vězení exšéfovi pražských strážníků Vladimíru Kotroušovi. Státní zástupce ale podal stížnost, Kotrouš tak zůstává ve vězení do jejího vyřešení Kotrouš si letos odpykal polovinu z trestu 5,5 roku vězení za převzetí úplatku, o který si sám řekl. O propuštění nyní rozhodoval Obvodní soud pro Prahu 4.

O verdiktu soudu dnes informoval server informoval server iDnes.cz. Soud určil Kotroušovi sedmiletou zkušební lhůtu. Věznice bývalého ředitele strážníků hodnotí prý velmi dobře, včetně vedení. Kotrouš chce na svobodě pracovat jako zámečník a má zajištěné bydlení.

Kotrouš si podle pravomocného verdiktu řekl o úplatek za to, že zajistí trvání smlouvy městské policie s autoservisem Jíša. Chtěl tak získat nejméně 1,2 milionu korun. Soudy mu kromě uloženého trestu vězení také na pět let zakázaly pracovat v bezpečnostních ozbrojených sborech a nařídily zaplatit pokutu 400 tisíc korun.

Podle spisu převzal od majitele servisu na dvou schůzkách nejdříve 200 tisíc korun a poté dalších 150 tisíc korun. S druhým úplatkem jej detektivové zadrželi v jeho služebním voze. V ústavní stížnosti Kotrouš připustil, že převzal 150 tisíc korun. Nebyl to však podle něj úplatek, ale půjčka, kterou vylákal z majitele servisu kvůli tomu, že byl ve finanční tísni. Soud jeho stížnost zamítl.

Městský soud v Praze původně uložil Kotroušovi šestiletý trest vězení a desetiletý zákaz činnosti u státní a městské policie. Odvolací Vrchní soud v Praze zmírnil vězení o půl roku, zkrátil zákaz činnosti o polovinu, ale rozšířil jeho platnost na všechny ozbrojené bezpečnostní sbory.