Soud sebral solárníkům munici

Fotovoltaika, USA

Fotovoltaika, USA Zdroj: profimedia.cz

Ústavní soud potvrdil platnost solární daně, kterou schválil parlament po neřízeném fotovoltaickém boomu do roku 2010, aby bránil přílišnému zdražení elektřiny pro konečné spotřebitele. Investoři tak ztrácejí munici ve svých sporech s českým státem o náhradu škod, které jim 26procentní zdanění příjmů z dotovaného prodeje elektřiny přineslo.

„Na první pohled to je špatná zpráva pro investory, Ústavní soud poskytl silný argument českému státu,“ řekl deníku E15 Tomáš Rychlý, partner advokátní kanceláře Wolf Theiss. Silnější dopad bude mít výrok strážců ústavy na české investory, kteří počítali s tím, že by své požadavky mohli opřít o případné opačné rozhodnutí soudu. „Také zahraniční investoři přišli o jednu patronu,“ uvádí Rychlý, i když nevylučuje, že se v písemném zdůvodnění verdiktu mohou objevit i argumenty, kterých se solárníci naopak budou chtít v arbitrážích chytit.

Mezinárodní sdružení solárních investorů IPVIC, ve kterém se spojilo 11 zahraničních členů, potvrdilo, že se arbitráží nevzdá. „Arbitrážní žaloba bude podána,“ uvedl mediální zástupce sdružení Michal Donath. Mělo by se tak stát do dvou měsíců. Přesná suma, o niž budou investoři usilovat, zatím není známa, zřejmě půjde o jednotky miliard korun.

Michal Hrnčíř z advokátní kanceláře Vilímková, Dudák & Partners verdikt dokonce interpretoval tak, že soud poskytl investorům návod, jak postupovat. Tedy neusilovat o zrušení zákona, ale uplatnit konkrétní nároky z garancí, jež dal zákonem stát. Spory se tak zřejmě budou točit kolem garance patnáctileté návratnosti investice. Zatímco Ústavní soud se odvolává na experty, podle nichž byla návratnost zachována, fotovoltaická asociace tvrdí, že byla solární daní prodloužena.

„Ústavní soud ohrozil zejména malé a střední podnikatele,“ uvedla výkonná ředitelka fotovoltaické asociace Zuzana Musilová. Na podnikatele přitom podle ní dopadnou další zpětné kroky státu jako například novým zákonem zaváděný recyklační poplatek ze solárních panelů.

Část představitelů solárního odvětví nicméně připouští, že z hlediska dalšího rozvoje fotovoltaiky v Česku mohou být arbitráže kontraproduktivní, protože zvyšují odpor vůči jakýmkoli solárním panelům. Podporu by měly mít hlavně malé střešní instalace, ale třeba předsedkyně Energetického regulačního úřadu Alena Vitásková se vyslovila pro zrušení podpory všem novým obnovitelným zdrojům od roku 2014. V této souvislosti zpochybnila právě i případnou výjimku pro střechy rodinných domů.