Soudce vzal Dahlgrena do vazby, hrozí mu doživotí

Podezřelý Kevin Dahlgren

Podezřelý Kevin Dahlgren Zdroj: CTK

Soudce Městského soudu v Brně vzal do vazby 23letého Američana Kevina Dahlgrena, jemuž hrozí za předloňskou vraždu jeho čtyř příbuzných v Brně-Ivanovicích až doživotní trest vězení. Potvrdila to jihomoravská policejní mluvčí Petra Ledabylová. Mluvčí soudu Gabriela Stočková k tomu uvedla, že cizinec byl vzat do vazby z obav o to, že by se mohl pokusit o útěk a následně se skrýval před zákonem.

Proti rozhodnutí si Dahlgren podal stížnost a je tedy nepravomocné. Bude se jí zabývat Krajský soud v Brně.

Dahlgren je prvním občanem Spojených států, jenž byl předán do Česka k trestnímu stíhání. „To, že se pan Dahlgren dostal do ČR, je pro nás velice pozitivní. Je to odraz, myslím, i té dobré práce, kterou odvezli naši kriminalisté i velmi dobré práce naší justice,“ řekl ředitel jihomoravské policie Leoš Tržil. Připomněl, že USA své občany ke stíhání do ciziny nevydávají.

Dahlgren je podezřelý z toho, že v roce 2013 zavraždil v Brně-Ivanovicích své čtyři příbuzné. Motiv činu se nepodařilo kriminalistům zjistit. „Více lze k tomu zjistit jen jeho osobním výslechem,“ řekl k tomu před časem kriminalista Antonín Hrdlička z jihomoravské policie. Po činu založil vrah v rodinném domě požár. Mrtvé objevili při jeho likvidaci přivolaní hasiči.

V tu chvíli se již Dahlgren vracel letecky do USA. Po přistání jej na letišti v jeho vlasti zadržela policie. Skončil ve vězení a dva roky se vedly spory o tom, zda jej vydat do ČR. Mezitím byl Dahlgrenovi v ČR určen advokát ex offo, jimž je Richard Špíšek. Dnes řekl, že vydání do ČR předpokládal, protože vše k tomu kroku směřovalo. I kdyby Dahlgren vydán nebyl, proces by se uskutečnil, avšak v jeho nepřítomnosti.

O vydání podezřelého z vraždy v Brně se ČR snaží přes dva roky
22. května 2013 - V Brně-Ivanovicích byli nalezeni čtyři zavraždění lidé. Krátce poté kriminalisté oznámili, že z činu podezírají Kevina Dahlgrena z Kalifornie, který u obětí bydlel. Dahlgren mezi tím stihl odjet taxíkem do Rakouska, kde 23. května ráno nasedl do letadla mířícího do USA.
23. května 2013 - Po příletu z Vídně byl Dahlgren zadržen na letišti ve Washingtonu, a to na základě zatykače vydaného českými orgány. Od té doby pobývá ve vazbě.
27. května 2013 - Česká média informovala o údajné textové zprávě, již Dahlgren odeslal na útěku z Brna. V sms adresované rakouské kamarádce se prý přiznal k zabití čtyř osob.
1. června 2013 - V Brně se konal pohřeb zavražděné rodiny.
25. června 2013 - Soud v americké Alexandrii zamítl stížnost Dahlgrenových obhájců na zatčení jejich mandanta, provedení osobní prohlídky a požadující i vydání osobních věcí, jež mu byly odebrány a poskytnuty české straně pro další vyšetřování.
12. července 2013 - Ministerstvo spravedlnosti předalo americké ambasádě v Praze žádost o vydání Dahlgrena do ČR.
29. července 2013 - Česká televize uvedla, že policisté mají nový důkaz svědčící proti Dahlgrenovi; na kalhotách, jež mu zabavila FBI, byla nalezena krev obětí vraždy.
12. září 2013 - Americký soud rozhodl, že byly splněny podmínky pro Dahlgrenovo vydání do ČR. Soud také dospěl k závěru, že existuje důvodné podezření, že se zadržený dopustil čtyřnásobné vraždy. Obhajoba oznámila, že rozhodnutí napadne.
17. října 2013 - Dalhgrenovi advokáti podali stížnost na dosavadní průběh vydávacího řízení.
14. ledna 2014 - Americká prokuratura navrhla soudu, aby odmítl Dahlgrenovu stížnost proti vydávacímu procesu.
14. února 2014 - Podle médií Dahlgrenovi advokáti opět vyjádřili nesouhlas s vydáním svého mandanta. Podle České televize obhájci tvrdí, že Dahlgren byl v USA zadržen bez důvodného podezření. Všechny důkazy získané po zadržení jsou tudíž podle nich neplatné.
1. července 2015 - Soud v americkém státě Virginie zamítl Dahlgrenovu stížnost proti legálnosti vazby. Proti rozsudku se ale odvolal; podle jeho názoru by neměl být vydán dřív, než bude rozhodnuto o legálnosti vazby.
25. srpna 2015 - České ministerstvo zahraničí oznámilo, Dahlgren neuspěl v USA s odvoláním, kterým se bránil vydání do ČR. Soud rozhodl, že Dahlgren může být do vydán, aniž by se muselo čekat na rozhodnutí ohledně legálnosti vazby. Muž, podezřelý ze čtyřnásobné vraždy, se ale proti svému vydání brání ještě odvoláním k Nejvyššímu soudu.
31. srpna 2015 - Dahlgren obviněný může být podle České televize vydán do ČR. Vyplývá to z dokumentů amerického ministerstva spravedlnosti, které tvrdí, že padly všechny právní překážky stojící jeho vydání v cestě.