Soukromníci mají ústavní stížnost na kontrolní hlášení u DPH

Strana soukromníků připravila ústavní stížnost na novelu, která má od příštího roku zavést kontrolní hlášení u daně z přidané hodnoty (DPH). Podle ní je v rozporu s právem na ochranu před shromažďováním a zneužíváním údajů. Pokuty stanovené zákonem pokládá za likvidační pro živnostníky. K podání stížnosti chce do konce příštího týdne přemluvit 17 senátorů, uvedl místopředseda soukromníků Rudolf Baránek.

„Ústavní stížnost vidíme jako jedinou možnost, jak ten zákon zastavit a zrušit,“ řekl Baránek. Součástí návrhu je i žádost o předběžné opatření, aby Ústavní soud účinnost novely pozastavil.

„Máme dojem, že nás někdo, obrazně, chce svléct donaha a kontrolní hlášení je vrchol tohoto záměru,“ prohlásil Baránek
Advokát Martin Krtil poukázal na to, že podle ústavy má každý právo na ochranu před neoprávněným shromažďováním, zveřejňováním či jiným zneužíváním údajů o sobě. Do této kategorie lze zařadit aktuální údaje o tom, s kým má která firma uzavřeny smlouvy a v jaké výši. Tyto údaje jsou citlivé z hlediska obchodní soutěže a nelze vyloučit jejich zneužití, uvedl Krtil.

Hlášení přitom vycházejí z evidence, kterou plátci musejí už podle platného zákona vést. Novela také zavádí sankce 1000 korun za každý den opoždění s dodáním kontrolního hlášení a až půlmilionovou pokutu za neodstranění chyb v hlášení.
Soukromníci mají pro stížnost podle Baránka prakticky jistý podpis svého senátora Ivo Valenty, potřebovat tedy budou dalších 16 podpisů. Chtějí je získat mezi pravicovými senátory, první tři schůzky si už domluvili.

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) si od hlášení slibuje zlepšení výběru DPH a omezení daňových úniků. „Očekáváme zvýšení výběru daně z přidané hodnoty o deset miliard korun v důsledku zavedení povinnosti kontrolního hlášení a o zhruba 3,8 miliardy korun díky institutu elektronické evidence tržeb,“ uvedlo před časem ministerstvo financí.