Spolupráce na cestě? Trojkoalice v Praze našla shodu s programem ANO i ČSSD

magistrát (ilustrační foto)

magistrát (ilustrační foto) Zdroj: E15

Vyjednavači pražské Trojkoalice, která se ve složení Strana zelených, KDU-ČSL a STAN umístila ve volbách v Praze na třetím místě, se dnes setkali s možnými koaličními partnery - odpoledne s vítězným ANO, večer pak s ČSSD. Debatovali o politických programech a ve většině bodů našli shodu.

Další, tentokrát už třístranné jednání, se uskuteční v pondělí po druhém kole senátních voleb. S TOP 09, která ve volbách skončila těsně druhá, zatím žádná ze stran oficiálně nejedná. Ctí totiž vítěze voleb, který prý má právo na první pokus o vyjednání koalice.

V průběhu dne se objevily informace o nejednotě Trojkoalice. Někteří členové totiž vyslovili výhrady proti spojenectví s ANO. Vedení poměrně nesourodé Trojkoalice ale emoce mírní. Na večerní schůzce sociální demokraty ujistilo o tom, že v rodící se koalici mají jistotu všech hlasů.

Neoficiální jednání TOP 09

Spíš neoficiální jednání nadále vede v Praze i dosud vládnoucí TOP 09. Stále zřetelněji se ale ukazuje, že strana víc než o možného koaličního partnera bojuje s vlastní rozpolceností. Předseda pražské TOP 09 Jiří Vávra nejprve v pondělí označil volby pod vedením stranického rivala primátora Tomáše Hudečka za prohru. Poté, co dnes média uveřejnila fotografie z údajné oslavy podnikatele Tomáše Hrdličky, na kterou údajně přišel Vávra, vyzval Hudeček předsedu k odchodu ze strany. Vávra to odmítl. Situaci bude ve středu dopoledne řešit vedení TOP 09.

Koaliční jednání se naplno rozeběhla i na jednotlivých radnicích. Jasno je v Praze 7, kde se v pondělí večer dohodlo nové hnutí Praha 7 sobě, které volby s velkým náskokem vyhrálo, s Koalicí PRO 7. Hlavním společným tématem bude řešení výstavby nové radnice. Sociální demokraté v Praze 8 zase v rámci povolebního vyjednávání vyloučili spolupráci s místní ODS. Na většině radnic se patrně čeká, jakou podobu bude mít koalice na magistrátu.