Spory o Klausovou jsou nešťastné, řekl premiér Nečas

Livie Klausová

Livie Klausová Zdroj: ctk

Veřejně ventilované výroky šéfa diplomacie Karla Schwarzenberga (TOP 09), který nesouhlasí se jmenováním bývalé první dámy Livie Klausové velvyslankyní na Slovensku, jsou podle premiéra Petra Nečase (ODS) nešťastné. Klausovou by si na tomto postu přál prezident Miloš Zeman. Licitování o diplomaty prostřednictvím médií kritizuje také opoziční ČSSD.

Vedle slovenského jsou nyní zablokovaná jmenování i ostatních velvyslanců navržených Schwarzenbergem. Ten prosazuje názor, že se jimi mají stávat zkušení kariérní diplomaté, u Klausové mu navíc vadí její věk. Devětašedesátiletá Klausová, která se narodila v Bratislavě, v nedávné kampani před druhým kolem první přímé volby českého prezidenta podpořila Zemana, jehož soupeřem byl Schwarzenberg.

Spor o Klausovou vztahy mezi finalisty prezidentské volby zhoršil. „Pokouší se zavádět moresy přibližující se prezidentskému systému, a proto musím hned na začátku říci — tudy cesta nevede,“ poznamenal na Zemanovu adresu v sobotním Právu Schwarzenberg.

Černínský palác se dosud stavěl odmítavě i k europoslanci KSČM Vladimíru Remkovi, jehož chce Zeman jmenovat velvyslancem v Moskvě. Schwarzenberg o víkendu řekl, že by s Remkem souhlasil výměnou za to, že Hrad schválí jeho další kandidáty – například generálního sekretáře rezortu

zahraničí Jaromíra Plíška a Pavla Fischera. První má vést ambasádu v Bratislavě, druhý ve Vídni. Řešit by se mělo i Německo, Londýn či Izrael, kam má nakročeno exministr obrany Alexandr Vondra (ODS).