Standard & Poor's zlepšila rating Prahy: hospodaří dobře

letiště Praha

letiště Praha Zdroj: E15

Mezinárodní ratingová agentura Standard & Poor's zvýšila výhled ratingu Prahy ze stabilního na pozitivní. Zdůvodňuje to přehodnocením názoru na chystané daňové změny, které prý na finance české metropole nebudou mít tak negativní dopady, jak se analytici agentury původně domnívali. Hlavní rating pak agentura české metropoli potvrdila na stupni A+/A-1.

„Nyní se domníváme, že nadcházející reforma systému přerozdělování daní a jejich zrovnoprávnění bude mít na finance českého hlavního města mnohem menší vliv, než jsme se domnívali původně,“ stojí ve sdělení, které beze změn přetiskla agentura Reuters.

S&P očekává, že Praha bude mít i nadále zdravý rozpočet, což jí zajistí také velmi příznivou likvidní pozici. Praze se podle názoru agentury v případě nutnosti dostane podpory ze strany státu anebo z fondů Evropské unie, k poklesu zadlužení ale může přispět také odhodlání města prosazovat střídmou výdajovou politiku.

Překrmená IT chobotnice

Prezident Václav Klaus koncem srpna podepsal novelu zákona o rozpočtovém určení daní, která v Česku posiluje příjmy menších sídel na úkor čtyř největších měst. Menší města a obce by měly dostat navíc celkem asi 12 miliard korun, naopak čtyři největší města přijdou asi o 1,1 miliardy. Praha by měla podle novely přijít ročně o 650 milionů korun.