Stát chce ušetřit za ambasády a agentury

CzechInvest

CzechInvest Zdroj: profimedia.cz

CzechInvest
Czech Trade
3
Fotogalerie

Posílení ekonomické diplomacie a třináct milionů korun úspor ročně by mělo přinést sestěhování kanceláří českých zastupitelských úřadů a státních agentur CzechTrade a CzechInvest v cizině. Podle plánu ministerstev zahraničí a průmyslu a obchodu, který má deník E15 k dispozici, se letos a v příštím roce chystají spojit svou adresu dotyčné instituce v jedenácti zemích a po roce 2020 v osmi.

 „Cílem je lépe koordinovat podporu našeho exportu,“ řekl šéf diplomacie Tomáš Petříček (ČSSD). „Tam, kde to je možné a dává to smysl, umožníme pracovníkům ministerstva průmyslu, aby působili na českých ambasádách,“ dodal.

Data rezortu průmyslu hovoří o tom, že nyní jsou kanceláře agentur zaměřených na podporu českého obchodu a investic v Česku začleněny do velvyslanectví v pětadvaceti zemích z celkových 59, kde CzechTrade a CzechInvest působí. „V případě plánovaných sestěhování po roce 2020 je nutné zajistit odpovídající kapacity zastupitelských úřadů,“ uvedl David Hluštík z tiskového oddělení ministerstva.

Nový šéf rezortu Karel Havlíček souhlasí s premiérem Andrejem Babišem (oba ANO), že podpora vývozu je roztříštěná, a tím i zbytečně nákladná. „Zaprvé se musí cítit komfortně zákazník, tedy v tomto případě podnikatel. Státní agentury musejí být pod jednou střechou tam, kde se dá bezproblémově zaparkovat nebo dojet metrem a kde se příjemně jedná,“ řekl.

Havlíček míní, že diplomaté mohou se zaměstnanci agentur sdílet zasedací a školicí místnosti a koncentrovat tak pomoc českým firmám pronikat na zahraniční trhy na jednom místě a v různých službách.

Cílem je i jednotná prezentace Česka v souladu s novou Inovační strategií ČR, jejímž je nový ministr průmyslu hlavním autorem. „Chceme dát najevo, že jsme zemí velkých možností, chceme přilákat zahraniční odborníky a zároveň udržet doma české experty,“ nastínil své plány.

Petříček je však rozhodně proti tomu, aby se přemístilo zastoupení agentur například z Chicaga do Washingtonu. „Ve velkých zemích, jako jsou Spojené státy, Čína nebo Rusko, není možné, abychom byli jako Česko reprezentováni jen v jednom městě,“ podotkl Petříček.

Kde se sestěhují ambasády, CzechInvest a CzechTrade
• 2019: Čína, Chile
• 2020: Argentina, Černá Hora, Čína, Izrael, Kanada, Rusko, Spojené státy americké, Španělsko, Thajsko, Ukrajina
• Po roce 2020: Austrálie, Ázerbajdžán, Belgie, Brazílie, Chorvatsko, Indonésie, Rusko, Srbsko
• Ve velkých zemích, jako jsou USA nebo Rusko, má ČR několik zastupitelských úřadů a kanceláří CzechTrade a CzechInvest. Stěhování se v nich proto uskuteční několikrát.