Stát chce zarazit množírny psů

Pes na vodítku

Pes na vodítku Zdroj: Pedro Simoes via Flickr (CC BY 2.0)

Vláda schválila novelu veterinárního zákona, která by měla mimo jiné znemožnit fungování takzvaných množíren psů. Zákon nyní míří do sněmovny, platit by mohl od příštího roku.

Lidé, kteří se snaží ve velkém množit psy a pak je levně prodávat, nemají nyní žádnou povinnost se hlásit. „Novelou zarazíme neetický obchod se zvířaty provázený jejich utrpením, tedy množírny psů,“ uvedl ministr zemědělství Marian Jurečka. Každý, kdo bude chovat více než pět fenek starších jednoho roku, bude mít povinnost nahlásit to veterinární správě. „Tím získáme lepší přehled, jak kdo se zvířaty zachází,“ dodal. Výjimku budou mít chovatelé psů služebních, loveckých, asistenčních nebo vodicích.

Na špatné podmínky psů pocházejících z množíren upozorňují i aktivisté a provozovatelé legálních psích útulků. Právě v nich řada psů z množíren skončí, neboť je noví majitelé kvůli špatnému předchozímu zacházení a nedobrému zdravotnímu stavu nakonec nechtějí.

Nedávnou petici Ne množírnám! podepsalo přes 7500 lidí. Podle aktivistů je těchto nelegálních chovů v Česku přes sto a jsou případy, kdy jejich provozovatelé chovají ve špatných podmínkách i desítky psů najednou.

Novela zmirňuje pravidla pro domácí zabijačky
K novým pravidlům pro domácí porážky bude patřit možnost spotřebovat maso a orgány ze skotu přímo v domácnosti chovatele. U jiných zvířat, zejména při zabíjačce domácího prasete, si budou moci oficiálně odnést i tradiční výslužku osoby blízké chovateli. To sice zákon dosud nedovoloval, nicméně se jím nikdo neřídil. Zvýší se také věk pro domácí porážky skotu ze dvou na šest let. Ruší se povinnost chovatelů požádat o povolení domácí porážky skotu a jelenovitých a hlásit jí sedm dní předem. Nově postačí tři dny.