Stát na zakázkách rozdal o třicet miliard méně

Veřejné zakázky

Veřejné zakázky Zdroj: ctk

Byznys loni dostal od veřejné správy zakázky, které byly o třicet miliard korun nižší než v roce 2012. A to přesto, že celkový počet tendrů kvůli změně zákona vyskočil o čtyřicet procent. Vyplývá to z analýzy společnosti CEEC Research vycházející z dat Věstníku veřejných zakázek.

Veřejní investoři pustili loni do ekonomiky nejméně peněz za poslední tři roky. Hodnota veřejných zakázek se meziročně snížila o jedenáct procent.

„Do ekonomiky přiteklo jen 237 miliard korun. V roce 2012 a 2011 to bylo o 28 miliard, respektive o třicet miliard více,“ uvedl ředitel CEEC Research Jiří Vacek.

Rozhýbání veřejného zadávání si byznys slibuje od zvýšení limitů pro zakázky malého rozsahu na dva a šest milionů korun, tedy na úroveň před rokem 2012. Zakázky pod tímto limitem se nemusí řídit zákonem o veřejných zakázkách. Snížení limitů platné od dubna 2012 bylo součástí protikorupčních opatření Nečasovy vlády.

S tehdejším zněním zákona však nebyla spokojená například Komora administrátorů veřejných zakázek v čele s vlivným právníkem Robertem Perglem. Spolu s bývalým ministrem průmyslu a obchodu Martinem Kubou usilovalo toto sdružení o změnu zakázkového zákona, což se stalo skutečností na sklonku loňského roku. Novelu jako krok zpět kritizovala také Transparency International.