Stovky lidí ve Varnsdorfu policisté k Romům nepustili

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CTK/Zavoral Libor

Několik stovek lidí pochodovalo dnes dvě hodiny Varnsdorfem, chtěli se dostat k Romy obývané ubytovně Sport. Na náměstí se jich sešlo asi 250, k davu se po cestě městem přidávaly další stovky lidí. Policie nakonec před 19:00 uzavřela všechny ulice vedoucí k ubytovně a protestující zastavila.

Protestní shromáždění proti růstu kriminality Romů ve Šluknovském výběžku svolalo bez oficiálního ohlášení neonacistické hnutí Svobodná mládež. U ubytovny se už od odpoledne shromažďovali místní Romové, chtěli se bránit případnému útoku.

Po 17:00 se dav dal do pohybu směrem k ubytovně, tam na něj čekalo kolem 150 místních Romů. V postupu pochodujícím bránila policie. U továrny Velveta poblíž nádraží policie přehradila ulici zaparkovanými dodávkami, dav se jí podařilo uzavřít z obou stran. Část pochodujících z obklíčení postupně propouštěla. Podle krajské policejní mluvčí Jarmily Hrubešové bylo pět lidí předvedeno na policejní služebně.

Nakonec policie obklíčený dav uvolnila a lidé se snažili dostat k ubytovně z různých stran. Všechny přístupové cesty k ubytovně ale zahradily kordony policistů. Čelo pochodu se k ní dostalo asi na 50 metrů. Část lidí se už vydalo jiným směrem, počet lidí u ubytovny se tak snížil asi na dvě stovky. „Kde jste byli, když jste měli chránit nás,“ znělo z davu směrem k policistům, kteří jim bránili v přístupu k ubytovně.

Při cestě davu městem se lidé několikrát střetli s policií, dav se pokoušel prorazit kordon přehrazující ulici. Když čelo davu narazilo na policisty, zadní část okamžitě reagovala a hledala cestu některou z vedlejších ulic. Ozývaly se i rány vybuchujících dělbuchů.

Pochodující vedla skupina několika desítek mladých lidí, podle vzhledu příznivců extremistických skupin. Většinu ale tvořili místní obyvatelé. Situaci z výšky monitoroval i policejní vrtulník. Počet pochodujících byl přibližně stejný jako v pátek, kdy místní k ubytovně vyrazili po ohlášené demonstraci na náměstí. Policii se dav podařilo zastavit a lidé se rozešli.

Před ubytovnou Sport se dnes už po 16:00 začali shromažďovat Romové. Sešlo se jich podle odhadů něco přes stovku a navzájem se halasně ujišťovali, že se případnému útoku neonacistů ubrání. Při kontrolách aut přijíždějících do města zajistili policisté jednu sekyru, baseballovou pálku, zlomenou násadu a pět tyčí. Pozvánka na neohlášený pochod se šířila v týdnu po webech pravicových radikálů, včetně stránek neonacistům blízké Svobodné mládeže.

Je to už druhá demonstrace, která se v šestnáctitisícovém městě v krátké době uskutečnila. V pátek prošlo městem zhruba 500 lidí, kteří protestovali proti nepřizpůsobivým, zejména Romům. Průchod do problémových lokalit jim policie odřízla a nepustila je ani k ubytovně Sport, načež se dav postupně rozešel.

ilustrační fotoilustrační foto | CTK/Zavoral Libor