Strany nasadily silné lídry do krajů, kde se rozděluje nejvíc mandátů

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: isifa

Osvědčení matadoři i úplní nováčci. Politické strany až na výjimky zvolily na kandidátky vhodný mix, více než v minulých obdobích se snažily i volitelná místa obsadit ženami. Velmi podobná jsou i ústřední hesla volební kampaně. Favorizovaná sociální demokracie láká na slogan „Prosadíme fungující stát“, TOP 09 zacílí kampaň mimo jiné na „nepravosti“ prezidenta Miloše Zemana.

„V těchto volbách nepůjde jen o levicové a pravicové priority, Jihomoravský Karlovarský Královéhradecký ale o to, jestli zachováme dosavadní parlamentní systém, anebo se posuneme směrem k autokratickému systému,“ říká místopředseda strany Miroslav Kalousek. ODS zase stojí za plakáty hlásajícími „Volím pravici“, podle úřadujícího šéfa strany Martina Kuby je tento anonymní billboard úmyslným začátkem kampaně. Nápravu věcí veřejných – nikoli bývalé strany Víta Bárty – pak slibují všichni vůdci.

Jihomoravský kraj: Bohuslav Sobotka (ČSSD), Michal Hašek (ČSSD), Jeroným Tejc (ČSSD)

V Jihomoravském kraji, kde socialisté tradičně bodují, se na kandidátce sešly tři velmi silné figury.

Soupeření Sobotky s Haškem není žádné tajemství, méně se ví, že Tejc v posledních měsících zběhl od „sobotkovců“ do tábora „haškovců“. Co víc, alespoň podle kuloárových informací se tím pádem stal nejčerstvějším oblíbencem prezidenta Miloše Zemana. Hlava státu, pokud tedy ČSSD vyhraje volby, bude mít při Pardubický Plzeoský volbě osoby, která sestaví vládu, skutečně na výběr. Bratrovražedný boj v tomto regionu téměř zastiňuje mezistranické volební souboje.

Občanští demokraté přitom do čela své kandidátky získali uznávaného exministra školství Petra Fialu, bývalého rektora Masarykovy univerzity v Brně. TOP 09 sází na přitažlivost a důvěryhodnost bílých plášťů, kandidátku povede Rom Kostřica, profesor a přednosta ORL kliniky nemocnice u svaté Anny v Brně. Babišovo hnutí ANO zase herec Martin Stropnický. V kraji politické frakce soupeří o třiadvacet mandátů.

Praha: Miroslava Němcová (ODS), Karel Schwarzenberg (TOP 09), Jaroslav Zavadil (ČSSD), Andrej Babiš (ANO)

Skoro se dá říct, že Praha bude kolbištěm největších es politické scény. Není divu, hlavní město bylo až dosud vždy nejsilněji zastoupeným regionem ve sněmovně.

Na Prahu spoléhá ODS, měla by jí alespoň trochu kompenzovat hrozící propad volebních preferencí. Přesun „superlídra“ Němcové z Vysočiny, kde vyhrávala, má obnovit stranické naděje na masivnější přísun voličských hlasů. Sociální demokracie, očekávaný vítěz voleb, zase nasadila odborářského bosse Zavadila a je jasné, na koho přitom míří. Pražská sídliště vesměs volí levici. Od razantního odboráře si tak slibuje definitivní zboření tradice, že metropole volí výhradně pravici.

TOP 09 spoléhá – jak jinak – na svého vůdce Schwarzenberga. Jeho popularita u Pražanů je nezpochybnitelná, třeba v Praze 6 bodoval, už když se ucházel o křeslo senátora. Pořádnou porci voličských hlasů mu obyvatelé hlavního města dodali i v prezidentské volbě.

TOP 09, která doufá, že jí předčasné volby přinesou hegemonii na pravici, zkrátka hodlá v Praze zaujmout místo, které Liberecký Moravskoslezský dřív tradičně náleželo ODS. V hlavním městě se strany poperou o pětadvacet mandátů.

Moravskoslezský kraj: Lubomír Zaorálek (ČSSD), Martin Pecina (SPOZ)

V tomto regionu se největší střet očekává mezi sociálními demokraty a zemanovci. Vítězství levice je téměř nezpochybnitelné. Region se vyznačuje vysokou nezaměstnaností, ocelárnu Evraz Vítkovice Steel zřejmě může zachránit už jenom movitý kupec, do ulic jsou připraveni kdykoli vyjít horníci, kteří s vedením OKD bojují o zachování platů a také těžby v černouhelném dolu Paskov.

Strana práv občanů zemanovci jako lídra nasadila ministra vnitra v demisi Martina Pecinu, socialisté místopředsedu Poslanecké sněmovny Lubomíra Zaorálka, který se dlouhou dobu angažuje ve věci bytů OKD. A sociální demokracie také Ostravu už podruhé zvolila pro start své volební kampaně. Ta však letos není bez šrámů – právě ostravský primátor Petr Kajnar spolu s dalšími dvěma spolustraníky napadl u soudu způsob, jakým byla kandidátka ČSSD v Moravskoslezském kraji skládána. Neuspěl, volební výsledek socialistů by to ale mohlo poznamenat.

Za ODS bude v pozici lídra bojovat exposlanec Zbyněk Stanjura, TOP 09 povede Pavol Lukša, rovněž exposlanec a starosta Čeladné. A do volebního boje zasáhne také bývalá občanská demokratka, exposlankyně Liana Janáčková. Známou bojovnici proti nepřizpůsobivým občanům nasadil blok Hlavu vzhůru. V Moravskoslezském kraji se bojuje o dvaadvacet mandátů.

Středočeský kraj: Miroslav Kalousek (TOP 09), Tomio Okamura (Úsvit přímé demokracie)

Sociální demokracie sice v tomto kraji přišla o velký trumf, a to bývalého hejtmana Davida Ratha (oblíbený je i přes úplatkářskou aféru, kterou momentálně řeší soud), přesto se dá očekávat, že ČSSD region nejspíš ovládne. I když to zřejmě bude souboj socialistů s TOP 09, a ta nasadila do čela kandidátky – ze svého pohledu Liberecký Moravskoslezský – silnou figuru, místopředsedu strany Miroslava Kalouska. Proti němu tak bude stát sociálnědemokratický místopředseda dolní komory parlamentu Jan Hamáček, který se jako silný hráč Praha v ČSSD profiluje až v posledních dvou letech.

Ani ve Středočeském kraji však volby, respektive volební kampaň zřejmě nebude žádná nuda. Kalouskovi chce čelit Tomio Okamura, lídr Úsvitu přímé demokracie, střetne se i s demokratem Petrem Bendlem. Předvídatelnými výsledky by mohl v regionu zamíchat i ministr práce a sociálních věcí František Koníček, kterého jako jedničku nasadila Strana práv občanů zemanovci. A už jen na okraj, do voleb jde i advokát Václav Láska, a to právě ve Středočeském kraji, kde se rozděluje čtyřiadvacet mandátů. Reprezentovat bude Stranu zelených.

Jihočeský kraj: Jiří Zimola (ČSSD), Martin Kuba (ODS), Vojtěch Filip (KSČM)

V kraji s nejnižší hustotou obyvatel na kilometr čtvereční se sice rozděluje jen třináct mandátů, ani tady však nebudou souboje postrádat atraktivnost. Možná největší pikantností je, že ODS post lídra na kandidátce přisoudila Martinu Kubovi, který stranu nyní řídí. Toho odmítla na svou kandidátku umístit středočeská ODS, z boje o pozici superlídra ustoupil sám. Občanští demokraté tak zřejmě Kubovi přichystali jasnou prohru. Tu rodák z Českých Budějovic, kterého provází pověst, že je loutkou v rukách hlubockého „kmotra“ ODS Pavla Dlouhého, zažil na jihu Čech už v roce 2010, kdy prohrál komunální volby. Alespoň zatím to vypadá, že v předčasných parlamentních volbách si nepovede o moc lépe.

Kraji vládne koalice ČSSD a komunistů, obě strany do čela kandidátek nasadily silné osoby – sociálnědemokratického hejtmana Jiřího Zimolu, komunisté dokonce svého předsedu Vojtěcha Filipa, vůdčí postavu polistopadové politiky.

Další kraje

Karlovarský kraj Hejtman Josef Novotný (ČSSD), basketbalový trenér Karel Maleček (TOP 09), exposlanec Jan Bureš (ODS), exposlanec Pavel Hojda (KSČM), bojovník za zachování Lázní Kyselka Pavel P. Ries (Úsvit).

Ústecký kraj Královéhradecký Exposlanec Jaroslav Foldyna (ČSSD), ústecký šéf ODS Radim Holeček, exposlankyně Gabriela Hubáčková (KSČM), ministr zemědělství v demisi Miroslav Toman (SPOZ), bývalý poslanec VV David Kádner (Úsvit).

Liberecký kraj Bývalý reprezentant v letu na lyžích Pavel Ploc (ČSSD), starosta Semil Jan Farský (TOP 09), Hana Moudrá (ODS), Stanislav Mackovík (KSČM), bývalý novinář Martin Komárek (ANO).

Královéhradecký kraj ČSSD Exposlankyně Hana Orgoníková (ČSSD), exministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09), Pavel Staněk (ODS), exposlankyně Soňa Marková (KSČM), předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek.

Pardubický kraj Starosta Holic Ladislav Effenberk (ČSSD), starosta České Třebové Jaroslav Zedník (TOP 09), Radim Jirout (ODS), Květa Matušovská (KSČM). Očekává se, že za SPOZ bude v kraji kandidovat předseda zemanovců Zdeněk Štengl.

Olomoucký kraj Exposlanec Roman Váňa (ČSSD), bývalá lidovkyně a náměstkyně olomouckého hejtmana Jitka Chalánková (TOP 09), olomoucký primátor Martin Novotný (ODS), Alexandr Černý (KSČM), bývalý člen ODS Radim Fiala (Úsvit). Jihomoravský

Plzeňský kraj Hejtman Milan Chovanec (ČSSD), bývalý náměstek ministra zdravotnictví Marek Ženíšek (TOP 09), místopředseda ODS Jiří Pospíšil, předseda Rady zdravotně postižených Václav Krása (KDU-ČSL), Karel Šidlo (KSČM).

Kraj Vysočina Hejtman Jiří Běhounek (ČSSD), bývalý náměstek ministra zemědělství Karel Tureček (TOP 09), exposlankyně Jana Fischerová (ODS), exposlanec Pavel Plzeoský Kováčik (KSČM), Věra Jourová (ANO).

Zlínský kraj Exposlanec Antonín Seďa (ČSSD), šéf Starostů a nezávislých Petr Gazdík (TOP 09), Jan Hrdý (ODS), exposlanec Vladimír Koníček (KSČM), kancléř prezidenta republiky Vratislav Mynář (SPOZ), sportovní komentátor Václav Tittelbach (ANO).

Jana Havligerová: Zemský ráj to na pohled

Úklid ve velkých stranách