Střecha Pražského hradu projde rozsáhlou rekonstrukcí, Hrad zaplatí desítky milionů

Pražský hrad

Pražský hrad Zdroj: Profimedia

Hrad
2
Fotogalerie

Správa Pražského hradu vypsala otevřené výběrové řízení na celkovou opravu vnějšího pláště jižních fasád Nového královského paláce, konkrétně jeho Jižního křídla. Oprava má být spojená s kompletní výměnou střešní krytiny a s tím spojenou opravou truhlářských, klempířských a dalších prvků střech. Kromě opravy krytiny má dojít také k novému zasklení atria.

Hrad předpokládá, že za opravy zaplatí padesát pět milionů korun bez započtení daně z přidané hodnoty. Deník E15 to zjistil z Věstníku veřejných zakázek. Zakázka nebude financovaná z evropských peněz. Firmy mohou nabídky posílat do sedmnáctého prosince.

V Novém královském paláci se nacházejí rovněž reprezentační prostory Pražského hradu. Obvykle nejsou turistům přístupné, při zahájení letošní turistické sezony je ale Hrad turistům zpřístupnil. K reprezentačním prostorům patří třeba Španělský sál a Trůnní sál.

Rezidence panovníků byla vystavěna postupně v letech 1564 až 1616 pro Maxmiliána II. a Rudolfa II. podle plánů Bonifáce Wohlmuta, Giovanni Gargiolliho a Giovanni Maria Filippiho.