TOP 09 vládu nepotopí, žádá jen „poctivou reflexi“ situace

Petr Gazdík, Karel Schwarzenberg, Miroslav Kalousek

Petr Gazdík, Karel Schwarzenberg, Miroslav Kalousek Zdroj: ctk

TOP 09 chce, aby vláda pokračovala až do řádného termínu voleb v květnu 2014. Žádá rovněž zachování akceschopnosti vládní exekutivy, aby mohla pomáhat po povodních. Jednání koalice k současné situaci chce TOP 09 nejpozději v neděli. Strana také žádá poctivou reflexi stávající situace. Na tiskové konferenci po jednání předsednictva to uvedli lídři strany.

„My jsme brali na sebe jisté závazky, když jsme tuto vládu vytvořili a měli bychom práci řádně dokončit do konce volebního období. Pokud se nám to umožní. Jsem pro to, aby vláda pokračovala,“ vysvětlil postoj své strany předseda TOP 09 a ministr zahraničí Karel Schwarzenberg.

Nejpozději v neděli chce strana jednat s ODS a LIDEM o tom, zda je pokračování možné se současným premiérem Petrem Nečasem (ODS), který čelí rozsáhlému skandálu spojenému s jeho nejbližší spolupracovnicí Janou Nagyovou. Tu dnes poslal soud do vazby, hrozí jí až pět let vězení, je obviněna z podílu na korupci a na nelegálním sledování.

Schwarzenberg: Možné je všechno

„Možné je všechno v životě, jak známo,“ reagoval pak předseda TOP 09 na otázku, zde je možné, aby v čele kabinetu Nečas zůstal. Detaily své představy, jak by vláda mohla v budoucnosti vypadat, chce však strana nejprve sdělit svým koaličním partnerům. „My o vládě nerozhodujeme, to musíme společně s koaličními partnery,“ dodal předseda strany.

Až z koaličního jednání podle něj vyplyne postoj poslanců TOP 09 při úterním hlasování o vyslovení nedůvěry vládě, které vyvolala opozice.

„Z toho důvodu, že hlasování o nedůvěře je v úterý, se snažíme to jednání vyvolat co nejdřív,“ podotkl předseda stranického poslaneckého klubu Petr Gazdík.