Trenky za 90 tisíc. Policie vyčíslila škodu způsobenou skupinou Ztohoven

Členové skupiny Ztohoven s červenými trenýrkami, které pověsili na střechu Pražského hradu

Členové skupiny Ztohoven s červenými trenýrkami, které pověsili na střechu Pražského hradu Zdroj: Ztohoven

Policie už předala případ vyvěšení obřích červených trenýrek nad Hradem státnímu zastupitelství. Trojice podezřelých mužů ve věku 33 až 41 let se podle pražské policie dopustila přečinů výtržnictví, krádeže a poškození cizí věci se škodou téměř 90 tisíc korun. Trenýrky vyvěsili členové umělecké skupiny Ztohoven jako kritiku prezidenta.

Perfomeři vylezli v září na střechu Pražského hradu po lešení převlečeni za kominíky. Poté vyměnili prezidentskou standartu za trenýrky, představující podle nich „standartu muže, který se nestydí za nic“.

Mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček už dříve uvedl, že škoda činí téměř 100 tisíc korun, protože byla poškozena střecha a stožár a také se ztratila standarta, která podle Ztohoven uletěla.

Policisté zadrželi perfomery až po činu. Snadno překonaná bezpečnostní opatření Hradu vyvolala kritiku, kvůli incidentu skončili ve funkci velitel Hradní stráže a šéf prezidentovy ochranky. Prezident Miloš Zeman nevyloučil tento týden, že ve funkci skončí i šéf hradního odboru bezpečnosti Jan Fulík. Na Hradě budou také instalovány bezpečnostní rámy.

Trenky, spása pro prezidenta