Tvrdík: Nejedlý mi úkoly nediktoval. A Hašek taky ne

Jaroslav Tvrdík

Jaroslav Tvrdík Zdroj: Martin Pinkas

Společná schůzka představitelů ČSSD a Zemanovců, která se minulý týden uskutečnila v pražském luxusním hotelu Augustine, měla podle bývalého volebního manažera ČSSD Jaroslava Tvrdíka jiný scénář, než jak ji líčí média. Tvrdík se v hotelu měl podle deníku Dnes setkat s prvním místopředsedou Zemanovců Martinem Nejedlým, nynějším ministrem zemědělství Miroslavem Tomanem, místopředsedou ČSSD Michalem Haškem a stínovým ministrem vnitra Jeronýmem Tejcem.

Deník Dnes čerpal z twittrového profilu Andreje Babiše, podnikatele, politika a majitele Mafry, která deník vydává.

Babiš napsal, že Martin Nejedlý schůzce zjevně předsedal a Tejc s Haškem a Tvrdíkem spíše poslouchali. Hašek i Tejc deníku potvrdili, že v hotelu Augustine byli, ale celou událost popisují trochu jinak. „Měl jsem v Augustine schůzku s Jeronýmem Tejcem a zjevně nejsem sám, kdo si tam schůzky organizuje,“ odpověděl Hašek. Tejc konstatoval, že žádná plánovaná schůzka čtyř lidí se tam neuskutečnila. „Měl jsem schůzku jen s Michalem Haškem. Nemohu za to, že se občas s někým náhodně potkám. Já jsem pana Nejedlého viděl potřetí v životě, Tvrdíka po třech měsících, a jestliže takhle někoho uvidím, tak neodcházím na druhou stranu místnosti,“ reagoval.

Ministr Toman si podle serveru iDnes.cz na schůzku v hotelu nemohl vzpomenout. „Přiznám se, že teď nevím, kde jsem minulý týden všude byl. Schůzek mám hodně,“ uvedl. Nejedlý se na místě podle ostatních aktérů zjevil úplně náhodou.

„On (Nejedlý pozn.red.) ani nikdo další mi na zmíněném setkání nediktoval žádné úkoly a já jsem si je logicky ani nemohl zapisovat. Podobně je nepravdivá řada dalších uveřejněných informací respektive nepravdivých spekulací,“ brání se Tvrdík v dopise, který zaslal médiím. Na schůzce hovořil prý o obchodech v Číně.

Deník upozornil také na to, že se Tvrdík již dříve setkal i s hejtmanem za ČSSD Milanem Chovancem. Podle Tvrdíka ale setkání vyplynulo z toho, že je členem vedení Smíšené Česko čínské komory vzájemné spolupráce, která v projektu takzvané „Varšavské iniciativy“ od loňského dubna oficiálně spolupracuje v Čínské lidové republice s Asociací krajů České republiky a se čtyřmi ministerstvy vlády České republiky.

Milan ChovanecMilan Chovanec | E15 Anna VackovaTvrdík se měl dříve setkat i s hejtmanem Milanem Chovancem

„Je tedy zcela přirozené, že se se starosty, hejtmany a ministry pravidelně na akcích v Čínské lidové republice nebo na jejich přípravě v České republice oficiálně a pravidelně potkávám,“ konstatoval.

Byli spolu na misi

S Chovancem byl Tvrdík dle jeho vyjádření také na politicko-podnikatelské misi v Pekingu a v provincii Zhejiang. „O této cestě je k dispozici mnoho otevřených informací od plzeňského hejtmanství, Velvyslanectví ČR v ČLR nebo od samotné Komory. Jestliže je dnes něco předmětem našich diskusí, tak je to zejména reciproční návštěva čínských hostitelů v České republice připravovaná na listopad tohoto roku,“ píše Tvrdík.

Tvrdík už z politické scény již několikrát odešel a zase se vrátil. Tvrdík také působil jako prezident ČSA, své působení zakončil půlmiliardovou ztrátou za rok 2005. Teď říká, že se do České republiky v době, kdy „jde zase o moc“ nevrací. „Ani další čtyři roky se nechci jakkoliv odchýlit od své současné práce v ČLR a tato skutečnost musí být v relativně malé Praze dobře známa,“ sdělil.