Účet z Varnsdorfu: Policejní opatření stála přes tři miliony korun

Demonstrace ve Varnsdorfu

Demonstrace ve Varnsdorfu

Včerejší bezpečnostní opatření kvůli protiromským demonstracím na Šluknovsku stály policii tři miliony korun. Čtrnáctidenní přítomnost pořádkové jednotky v kraji pak dalších 3,5 milionu korun, v pořadu Otázky Václava Moravce České televize to dnes uvedl ministr vnitra Jan Kubice.

Podle Kubiceho ale peníze na takové akce zatím jsou. „Policejní sbor to musí unést, protože musí dbát na dodržování pořádku,“ řekl k tomu s tím, že policejní rozpočet bude do konce roku na takové nadstandardní akce stačit.

Policisté v místě nepokojů zatím uvádějí náklady jen „v řádu statisíců“. Dvě zářijové demonstrace ve Varnsdorfu stály policii na vícenákladech asi 600 tisíc korun. Je to ale jen díky tomu, že značná část policistů nedostává proplacené přesčasy a za odsloužené hodiny si vyberou volno. Jedna hodina policisty při zásahu se účtuje 275 korun, řekla už dříve mluvčí policie v Ústeckém kraji Jarmila Hrubešová. Šestisetčlenný tým při dvanáctihodinové směně má tedy hodnotu asi dvou milionů korun.

Do nákladů na opatření při demnostraci se ale bude ještě muset započíst i provoz vrtulníků. Během soboty nasadila celkem tři vrtulníky typu EC-135, jejichž náklady na letovou hodinu se odhadují na 22 tisíc až 35 tisíc korun.

Při sobotních demonstracích bylo zraněno šest lidí, včetně tří těžkooděnců. Policisté byli zraněni letícími kameny při potyčkách ve Varnsdorfu. Na služebny policisté předvedli 41 lidí, šest z nich je podezřelých z trestných činů.

Na severu Čech demonstrovali příznivci Dělnické strany sociální spravedlnosti i aktivisté vyjadřující podporu Romům. V Novém Boru a v Rumburku se akce obešly bez vážnějších incidentů, ve Varnsdorfu se ale extremisté spolu s místními občany vydali na neohlášený pochod k romským ubytovnám, kde se střetli s těžkooděnci. Ti je rozehnali s pomocí vodního děla a dělbuchů.