Ukrajinci zadržení ve skladu e-shopu Rohlik.cz dostali vyhoštění

Policie zasahuje ve skladu firmy Rohlik.cz

Policie zasahuje ve skladu firmy Rohlik.cz Zdroj: Aktu.cz

Policie zasahuje ve skladu firmy Rohlik.cz
Zruba pětina uživatelů domácího internetu podle výzkumu GfK vybírá čerstvé a chlazené potraviny on-line.
Tomáš Čupr
Tomáš Čupr
Tomáš Čupr
6
Fotogalerie

Pražští policisté vydali rozhodnutí o vyhoštění z České republiky 74 lidem, které ve čtvrtek zadržela cizinecká policie v pražském skladu e-shopu Rohlik.cz. Jednoho z nich stíhají ve zkráceném řízení pro padělání dokladů. S dalšími 11 osobami bylo správní řízení o vyhoštění zahájeno.

Zadržení pracovníci z Ukrajiny měli podle Hulana vydané vízum pro jinou zemi, než Českou republiku. Majitel obchodu Tomáš Čupr zákrok kritizuje, policisté podle něj v podobných případech postupuje nekonzistentně.

Policisté zadrželi agenturní pracovníky ve skladu Rohlik.cz v Praze 6. Podle Hulana měli pracovníci dlouhodobé vízum, které jim umožňovalo pohybovat se po zemích Evropské unie po dobu tří měsíců, například jako turisté. "Na základě tohoto víza tu ale nemohou být zaměstnáni," řekl policejní mluvčí Tomáš Hulan.

Podle Čupra měli pracovníci e-shopu polská víza. V tiskové zprávě majitel uvedl, že policisté při některých zákrocích pracovníky odvezou na stanici a případně vyhostí, a v dalších případech je nechají být.

"Ztráty počítáme v desítkách milionů korun, protože od čtvrtka vyřizujeme o tisíce objednávek denně méně než ve standardním režimu," uvedl Čupr. Napsal, že stát volí represivní opatření místo toho, "aby zaměstnávání cizinců na pozicích, o které Češi nestojí nebo jich není dostatek, zjednodušil". Zaměstnanci se podle něj proti vyhoštění odvolají.

Čuprovu kritiku Hulan odmítá, cizinecká policie podle něj postupuje ve všech případech stejně. Podobné kontroly prý policisté provádí několikrát týdně.

Podle Hulana mají pracovníci, kteří již obdrželi rozhodnutí o vyhoštění, určenou lhůtu pro vycestování, průměrně jde o 30 dní. Zároveň obdrželi zákaz vstupu do všech zemí EU na jeden rok. Mluvčí upozornil, že zákaz mohl být až pětiletý, všichni zadržení se ale podobného činu dopustili poprvé. Případná odvolání bude řešit ředitelství služby cizinecké policie, podle Hulana se ale někteří pracovníci práva na odvolání rovnou vzdali.

E-shop Rohlik.cz loni zvýšil obrat meziročně třikrát na 960 milionů korun. Letos očekává tržby minimálně dvě miliardy korun. Firma je dostupná pro 2,5 milionu obyvatel, on-line supermarket obsluhuje zejména zákazníky v Praze a Brně, ale také v dalších pěti krajských městech.