Ukřižovali jste nám Splatitele, stěžuje si Twisto na zákaz své reklamy

Twisto

Twisto Zdroj: Twisto

Twisto
Michal Šmída ze společnosti Twisto
Michal Šmída
Twisto
5
Fotogalerie

Rada pro reklamu nepovolí společnosti Twisto dál vysílat videospot lákající na odloženou platbu za nákup. Podle členů rady video uráží náboženské cítění diváků tím, že zneužívá postavu Ježíše Krista.

V reklamě vystupuje „Twistus Splatitel“ vybavený tabletem a mobilním telefonem. Káže přitom o nových zákonech placení. „Nadsázka takového sdělení musí být běžnému spotřebiteli zjevná,“ brání se ve vyjádření Twisto.

Členové arbitrážní komise se ale většinově přiklonili k názoru, že reklama porušuje regulaci o společenské odpovědnosti reklamy. Ta stanovuje, že reklama nesmí obsahovat nic, co by hrubým a nepochybným způsobem uráželo národnostní, rasové nebo náboženské cítění spotřebitelů.

Kampaň měla v televizi pokračovat v lednu, podle aktuálního vyjádření ji televize neodvysílají. „Zákaz reklamy je pro nás značnou komplikací a máme z toho pocit, že jsme se objevili v nové éře cenzury. Nevěřil bych, že se v zemi, kde je 80 procent ateistů a platí svoboda slova, může něco takového stát,“ říká Lukáš Janoušek, šéf marketingu Twista.

Komise sice uznala, že motivem Twista pravděpodobně nebyla snaha zasáhnout do náboženského cítění diváků, rozhodující je prý ale to, jak reklamu vnímá veřejnost. Twisto má možnost podat protest, který nemá odkladný účinek.

Twisto je služba, která v Česku umožňuje odložit platbu za nákupy na internetu až o 45 dní. Za dobu své čtyřleté existence vytvořilo systém, který inovuje tradiční platební a kreditní služby. Zahrnuje platbu jedním kliknutím v e-shopech, možnost platit faktury a složenky vyfocením v aplikaci či možnost platby speciálním náramkem.