ÚOHS se zaměří na kartely. Letos kvůli nim už zahájil šest správních řízení

Budova ÚOHS v Brně

Budova ÚOHS v Brně Zdroj: Martin Siebert, Mlada fronta E15

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) letos zahájil šest správních řízení v oblasti kartelových dohod. Loni to byly za celý rok čtyři. Naopak klesl počet šetření v sídle firem z 15 na osm. Na odborné konferenci v Brně to řekl místopředseda ÚOHS Michal Petr.

Antimonopolní úřad dlouhodobě uvádí, že se chce na odhalování kartelových dohod zejména při zadávání veřejných zakázek více zaměřovat.

Podle Petra se kartely týkají i zakázek, které zadávají malé obce. „Soutěžní právo se netýká jen velkých firem, ale každodenního života,“ uvedl Petr. Jako případ uvedl kartel v oblasti požární techniky. Úřad firmám Perspekta a Požární bezpečnost udělil pokutu v souhrnné výši téměř jeden milion korun. Firmy koordinovaly své nabídky v tendrech na dodávky. Společnosti s antimonopolním úřadem spolupracovaly a pokuty jim byly proto sníženy o pětinu. Úřad chce letos ještě několik podobných případů dokončit.

Sedm kartelových rozhodnutí

V oblasti kartelů ÚOHS letos vydal celkem sedm rozhodnutí, loni to bylo pouze jedno. Petr uvedl, že se úřad bude věnovat i takzvaným vertikálním kartelům, tedy dohodám mezi výrobci a jejich odběrateli. Podle Petra také vertikální dohody mohou vést k narušení soutěže, zejména pokud se jedná o jednání podniků, které jsou dostatečně silné. Případy, které ÚOHS v této oblasti šetří, mohou podle Petra ovlivnit nejen český, ale i unijní trh.

Nižší je aktivita úřadu v kontrole chování společností, které mají na trhu dominantní postavení. Dlouhodobě otevírá úřad jedno takové správní řízení ročně. Stejně je tomu i v letošním roce. Řízení, které ÚOHS otevřel, se týká energetiky. Ta je spolu s dopravou v čele zájmu úřadu v posledních letech. „Do budoucna bychom se rádi věnovali i jiným oblastem,“ dodal Petr.