Určitě si nebudu znovu říkat o důvěru, říká Babiš. Hamáčkovo ultimátum nebere vážně

Andrej Babiš a Jiří Hamáček

Andrej Babiš a Jiří Hamáček Zdroj: ČTK

Andrej Babiš
Andrej Babiš
Andrej Babiš
Andrej Babiš
5
Fotogalerie

Výměna tří ministrů naráz je podle lidovců pádný důvod k tomu, aby si vláda Andreje Babiše (ANO) znovu řekla o důvěru Sněmovny. Pokud kabinet o důvěru nepožádá sám, chce opoziční KDU-ČSL i se svými deseti poslanci přispět k vyvolání hlasování o nedůvěře. Babiš výzvu v rozhovoru pro Blesk Zprávy odmítl, s tím, že lidovci dlouho po změnách v ministerských křeslech sami volali. Premiér odmítá také slova předsedy ČSSD Jana Hamáčka, podle kterého by sociální demokracie odešla z vládní koalice v případě hlasování o odvolání nejvyššího státního zástupce.

Lidovci vás chtějí vyzvat, abyste po jmenování nových ministrů předstoupil se svou vládou znovu před Poslaneckou sněmovnu a požádal o důvěru. Hlasování byste měl popřípadě spojit se schvalování některého z klíčových zákonů. Uděláte to?  

Prosím vás, vždyť lidovci nás tady týdny a měsíce vyzývají o to, abychom vyměnili paní ministryni Novákovou (Marta, ministryně průmyslu a obchodu, pozn. aut.) a pana ministra Ťoka (Dan, ministr dopravy, aut.). Sice je neměníme kvůli tomu, abychom jim vyhověli, ale chtěli to. Tak já nevím, o co jim jde.

Pan Kněžínek, a to už jsem komentoval xkrát, tam byl dočasně, kdy tu funkci přijal a na rozhodnutí měl jen patnáct minut. Byl na ministerstvu spravedlnosti dočasně a teď jsme to prostě vyřešili jiným způsobem, takže nerozumím tomu, co lidovci vlastně chtějí.

Takže byste si o důvěru pro svou vládu znovu v Poslanecké sněmovně tedy neřekl, chápu to správně?

Určitě si znovu nebudu říkat o důvěru. Pokud samozřejmě chtějí vyvolat hlasování o nedůvěře vládě, tak na to mají právo. Ale nerozumím tomu, že každou chvíli chtějí něco jiného.

Vicepremiér Jan Hamáček se dnes vyjádřil, že pokud by se hlasovalo o konci nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana, tak by to bylo poslední hlasování této vlády…

Kdyby, kdybychom… tak bychom byli všichni v nebi. Kdybych měl rozum, tak bych do politiky nešel. Takže kdyby je o ničem. Kdybychom to chtěli udělat, tak jsme to mohli udělat za menšinové vlády hnutí ANO (první vláda Andreje Babiše, která po volbách v roce 2017 nezískala důvěru Poslanecké sněmovny, pozn. red.).  Je to spekulace o ničem. Myslím, že jsme to všichni už odmítli, ale chápu, že média nemají co vysílat.

To není o médiích, ale ptám se vás na reakci na silné prohlášení vicepremiéra a předsedy koaliční ČSSD Jana Hamáčka.

Každý dává nějaká prohlášení. Jsme krátce před volbami. Já už se k otázce justice vyjádřil, že je to nesmysl.

Článek vyšel na serveru Blesk Zprávy >>>