ÚS odmítl dvě stížnosti Pancové z Rathovy korupční kauzy

Středočeský hejtman poslanec ČSSD David Rath (vlevo) a ředitelka kladenské nemocnice Kateřina Pancová na archivním snímku z 10. března 2011. Policie v pondělí Ratha zadržela. Ústecká krajská státní zástupkyně Lenka Bradáčová ČTK řekla, že bylo zadrženo celkem osm lidí - pět mužů, z toho jeden poslanec, a tři ženy. Jsou podezřelí z poškozování zájmů Evropské unie, podplácení či přijetí úplatku a sjednávání výhody při zadání veřejné zakázky.

Středočeský hejtman poslanec ČSSD David Rath (vlevo) a ředitelka kladenské nemocnice Kateřina Pancová na archivním snímku z 10. března 2011. Policie v pondělí Ratha zadržela. Ústecká krajská státní zástupkyně Lenka Bradáčová ČTK řekla, že bylo zadrženo celkem osm lidí - pět mužů, z toho jeden poslanec, a tři ženy. Jsou podezřelí z poškozování zájmů Evropské unie, podplácení či přijetí úplatku a sjednávání výhody při zadání veřejné zakázky. Zdroj: ctk-Michal Kamaryt

Ústavní soud (ÚS) nedávno odmítl dvě stížnosti Kateřiny Pancové, stíhané v korupční kauze kolem poslance Davida Ratha. Zpochybňovala v nich trvající vazbu, soud však nenašel žádný důvod k zásahu.

Jednu z odmítnutých stížností Pancová podávala už loni v prosinci, druhou počátkem února. Zabývaly se jimi dva různé senáty Ústavního soudu. Důvodem odmítnutí první z nich je zjevná neopodstatněnost, druhou soudci odložili kvůli nepřípustnosti.

V korupční kauze policisté navrhli obžalovat 11 lidí. Kromě ředitelky kladenské nemocnice Pancové zůstává ve vazbě i Rath a další obviněný, bývalý poslanec Petr Kott. Ostatní stíhá policie na svobodě. Státní zastupitelství se už zabývá návrhem na podání obžaloby.

Rath si údajně vzal sedm milionů za zmanipulování zakázky na opravu buštěhradského zámku. Loni v září mu policisté rozšířili stíhání kvůli dalším údajným úplatkům. Bývalý hejtman je prý dostal za to, že zasahoval do soutěže na nákup zdravotnického vybavení pro kolínskou, kladenskou a mladoboleslavskou nemocnici.

Na Ústavní soud se v minulých měsících obraceli také další aktéři kauzy. Rath podal postupně sedm stížností, žádné soud nevyhověl. Neuspěli ani Kott, Martin Jireš a Pavel Drážďanský.