ÚS odmítl individuální stížnosti poslanců kvůli schvalování EET

Ústavní soud

Ústavní soud Zdroj: ctk

Ústavní soud (ÚS) odmítl stížnosti sedmi poslanců opozice na okolnosti schvalování zákona o elektronické evidenci tržeb (EET), zvláště na předčasné ukončení rozpravy. Procesní postup ve Sněmovně nelze prostřednictvím individuálních poslaneckých návrhů napadnout. ÚS nechce být "rozhodčím" legislativního procesu.

Ústavní soudci se budou zákonem o EET, včetně okolností jeho schvalování, přesto nejspíš zabývat, a to na základě společného návrhu na zrušení celé normy. Do konce května jej chtějí podat opoziční ODS a TOP 09. Jde o jiný typ řízení. Pravicové strany si budou stěžovat například na to, že předpis narušuje právo na podnikání a zatěžuje daňové poplatníky dalšími náklady. Namítají i to, že pod zákonem chybí podpis předsedy Sněmovny Jana Hamáčka (ČSSD).

Legislativní proceduru může ÚS přezkoumávat právě v řízení o návrhu na zrušení celého zákona, dělá to standardně jako první krok. Kdyby do procesu vstoupil na základě individuálních stížností poslanců, mělo by to podle ÚS neblahé precedenční důsledky.

Autor jedné z nyní zamítnutých stížností, místopředseda poslanců ODS Marek Benda, uvedl, že všechny výhrady budou součástí zmíněného návrhu na zrušení zákona. „Doufáme, že tam proces bude meritorně přezkoumán a shledán nepřijatelným. Jsme rádi, že bylo rozhodnuto takto brzy a věříme, že i stížnost na EET bude rozhodnuta před účinností zákona,“ uvedl v tiskovém prohlášení.

„Stěžovatelé se svými návrhy pokouší 'obejít' ústavně předvídaný systém přezkumu ústavnosti přijatých zákonů, který pak zahrnuje i přezkum ústavnosti legislativní procedury. Snaží se ÚS 'vtáhnout do hry', kterou však ÚS hrát nemůže,“ stojí v usnesení ÚS.

Rozpor s jednacím řádem

Neúspěšné individuální stížnosti podali Pavel Blažek, Marek Benda, Jana Fischerová, Miroslava Němcová, Martin Novotný (všichni ODS) a Jiří Koubek společně s Markem Ženíškem (oba TOP 09). Vládní koalice podle opozičních stran při prosazování zákona nepostupovala v plném souladu s jednacím řádem, když předčasně ukončila rozpravu.

„Státní moc lze uplatnit jen v případech, v mezích a způsoby, jež stanoví zákon. Jak sami zástupci vládní koalice potvrdili, vědomě se při schvalování zákona o EET rozhodli tento princip porušit a práva jednotlivých poslanců omezit. Tento krok nelze do budoucna tolerovat,“ uvedl už dříve ke své stížnosti Blažek.

Vládní představitelé zdůvodňovali ukončení diskuse po zhruba 25 hodinách v závěrečném kole schvalování tím, že všichni poslanci měli dost času na vyjádření a že vystupující se ve svých komentářích k předloze opakovali. Vláda si od zavedení EET slibuje omezení daňových úniků a narovnání podnikatelského prostředí, podle pravicové opozice nové opatření zlikviduje řadu drobných živnostníků.