Ústavní soud je na pokraji kolapsu, prohlásil Zeman v Senátu

Miloš Zeman

Miloš Zeman Zdroj: ctk

Ústavní soud je podle prezidenta Miloše Zemana na pokraji kolapsu a je nutné ho stabilizovat. Hlava státu to uvedla na úvod dnešní schůze horní komory, na níž budou senátoři hlasovat o čtveřici Zemanových kandidátů na ústavní soudce. Další čtyři kandidáty na soudce této instituce chce prezident předložit v červnu.

„Ústavní soud je na pokraji kolapsu z toho prostého důvodu, že chybí tři a v nejbližší době dokonce čtyři ústavní soudci, takže by ani potom nemohlo zasedat plénum,“ uvedl Zeman, který prý kandidáty vybíral po řadě konzultací na základě jejich odbornosti, publikační praxe, pedagogické činnosti, ocenění i osobních vlastností.

V tomto ohledu vyzdvihl zejména Jaroslava Fenyka - i když jej přímo nejmenoval - za jeho občanskou odvahu při „nejhanebnější aféře naší justice, kterou byla aféra katarského prince“, uvedl.

Fenyk v lednu 2006 coby odstupující náměstek nejvyšší státní zástupkyně obvinil ministerstvo spravedlnosti, že se pokoušelo o politické ovlivňování v kauze katarského prince Hámida bin Abdal Sáního. Ten byl v květnu 2005 nepravomocně odsouzen za sexuální kontakty s mladistvými a nezletilými dívkami, jeho kauzu ale tehdejší ministr spravedlnosti Pavel Němec předal do Kataru, kde však Sání nebyl ani obžalován.

Prezident ve svém krátkém projevu dnes také ocenil postoj odborníků k jeho nominacím. Ti je prý ocenili, na rozdíl od některých novinářů, což je ale pro Zemana jen dalším kritériem pro správnost návrhu.

Další čtveřici chce Zeman navrhnout v červnu

Svou účastní na zasedání Senátu chtěl prý Zeman především zdůraznit význam, který jmenování ústavních soudců přikládá. Vyjádřil přesvědčení, že se společným úsilím podaří splnit úkol, kterým je stabilizace Ústavního soudu jako „nesmírně důležité instituce“. Další čtveřici kandidátů chce prezident horní komoře předložit „zhruba v červnu“. V létě vyprší totiž mandát několika dalším ústavním soudců.

Na závěr svého vystoupení se Zeman senátorům omluvil, že se kvůli schůzce s prezidentem Evropské unie Hermanem Van Rompuyem dlouho nezdrží, a vyjádřil naději, že výsledek dnešního jednání bude důkazem „dobré spolupráce mezi Senátem a prezidentem České republiky.“

Mezi kandidáty, o nichž bude dnes Senát rozhodovat, jsou soudkyně Nejvyššího správního soudu Milada Tomková a profesoři právnických fakult Vladimír Sládeček, Jan Filip a Jaroslav Fenyk, kterému bylo vytýkáno jeho působení předlistopadového vojenského prokurátora. Senátní výbory ale jejich jmenování doporučily, a očekává se tak, že horní komorou projdou bez problémů.