V květnu skončil běžný účet opět v přebytku. Očekával se deficit

ČNB

ČNB Zdroj: profimedia.cz

Běžný účet, kterým protéká export a import zboží i služeb, dividendy, úroky a část peněz z EU, v květnu snížil přebytek na 1,94 miliardy korun, vyplynulo z údajů České národní banky. Výsledek ovlivnilo aktivum bilance zboží a služeb.V dubnu vykázal běžný účet přebytek víc než čtyři miliardy. Pro analytiky jsou květnová data příjemným překvapením.

Ti totiž očekávali deficit kolem deseti miliard korun. Za překvapivým přebytkem běžného účtu stál podle analytika Raiffeisenbank Václava Franče zejména na tuto dobu nízký odliv dividend. V květnu jich bylo vyplaceno za 7,8 miliardy korun. „Opět se tak ukazuje, že vnější rovnováha je silnou stránkou české ekonomiky,“ dodal Franče.

Podle Petra Dufka z ČSOB je ale aktuální útlum dividend spíše zdánlivý. “Jejich největší sílu jsme zažili už v březnu a celkově za prvních pět měsíců je jich výrazně více než loni,” vysvětlil Dufek.

“Celkově je vývoj běžného účtu velmi pozitivní, i když musíme mít na paměti, že za ním stojí i slabý dovoz zboží do Česka ovlivněný probíhající recesí. V každém případě je za prvních pět měsíců běžný účet stále ještě v přebytku a v roční sumě jeho schodek i nadále klesá,” doplnil Dufek.

Bilance zboží a služeb skončila v přebytku 20,4 miliardy, respektive 5,9 miliardy korun. Bilance přímých a portfoliových investic byla rovněž aktivní. Příliv kapitálu na finančním účtu v metodice Evropské centrální banky činil 16 miliard korun. Saldo přímých zahraničních investic bylo kladné ve výši 4,3 miliardy Kč, z toho saldo reinvestovaného zisku činilo 5,1 miliardy Kč.

„Bilance přílivu přímých zahraničních investic v ročním úhrnu stagnuje. Saldo přílivu portfoliových investic bylo ovlivněno zejména zvýšením investic nerezidentů do rezidentských dluhových cenných papírů. Emise dluhopisů v zahraničí nakoupené nerezidenty činily v květnu 410 milionů EUR a 30 milionu USD,“ uvedla ČNB.