V pražském Hiltonu se zatýkalo. Policie obvinila 15 lidí z daňových úniků

Hotel Hilton v Praze

Hotel Hilton v Praze Zdroj: Euro - Martin Pinkas

V prezidentském apartmá pražského hotelu Hilton dnes úřadovala protikorupční policie. Zatkla vlivného obchodníka s ropou Šahráma Abdulláha Zádího, Íránce s českým pasem, jehož podezírá z obřích daňových úniků v Česku.

Zadržený muž měl podle informací serveru Lidovky.cz a deníku Lidové noviny dlouhodobě pronajaté prezidentské apartmá, kde údajně žil s matkou a přítelkyní. Za roční pronájem 120 metrů čtverečních platil podle neoficiálních informací jeden milion korun.

Policie nechtěla rozsáhlý případ příliš komentovat. „Můžu pouze potvrdit, že probíhají úkony, které se týkají krácení daně z přidané hodnoty při obchodech s pohonnými hmotami. K zadrženým osobám ale žádné detaily uvést nemohu,“ řekl serveru Lidovky.cz mluvčí protikorupčního útvaru Jaroslav Ibehej.

Policie odhalila celou skupinu lidí

Současně se zatčením Zádího policisté prohledali i další domy po celé České republice, kde údajně rozkryli celou hierarchii skupiny. Hlavou organizace měl být právě Abdulláh Zádí. Škodu, kterou měla zatčená skupina způsobit, vyčíslil Útvar odhalování korupce a finanční kriminality na 2,3 miliardy korun. Z krácení daně kriminalisté obvinili celkem 15 lidí. „V rámci úkonů trestního řízení kriminalisté provedli 16 domovních prohlídek a 9 prohlídek jiných prostor,“ uvedl mluvčí útvaru Jaroslav Ibehej.

Vrchní státní zastupitelství v Olomouci (VSZ) navrhlo vzít všechny obviněné do vazby, o které rozhoduje znojemský okresní soud. Podle vedoucího odboru závažné hospodářské a finanční kriminality VSZ Pavla Šeredy skončili ve vazbě všichni hlavní aktéři kauzy. Do osmé hodiny večerní byla vazba uvalena zhruba na polovinu obviněných, o zbývajících členech organizované skupiny ještě soud rozhodoval.

Obvyklá trestní sazba u trestného činu krácení daně je pět až deset let. „V tomto případě je tam účast na zločinecké organizované skupině a vrchní sazba se zvyšuje o jednu třetinu,“ řekl Šereda.

Šahrám Abdulláh Zádí
Šahrám Abdulláh ZádíŠahrám Abdulláh Zádí | http://dubai9stars.blogspot.cz
Narodil se v roce 1971 v Dubaji íránským imigrantům. V 90. letech vystudoval českou lékařskou fakultu Masarykovy univerzity v Brně. Lékařem se ovšem nikdy nestal, přestože o sobě prohlašoval, že je psycholog.
Po návratu do Dubaje se zjevil jako realitní agent v rámci íránské komunity. V roce 2003, kdy byl představen bratru vládnoucího dubajského šejka Muhammada ibn Rašída al-Maktúma a získal pověření řídit velkou developerskou firmu Al Fajer Properties.
V roce 2008 jeden ze zaměstnanců upozornil na podezřelé toky peněz v rámci firmy a šejkové poslali do společnosti na kontrolu Maktuma ibn Hašera al-Maktúma (synovce vládnoucího šejka).
Audity a vyšetřování vyústilo v Zádího zatčení, měl zpronevěřit stamiliony dolarů a zahlazovat stopy. Kvůli průtahům ve vyšetřování byl ale Zádí propuštěn. Na český pas proklouzl z Dubaje do Česka, kde se usadil v roce 2010 v Brně.
Šahrám Abdulláh Zádí má českou manželku i české občanství.