Václavské náměstí zaplnilo 100 tisíc demonstrantů. Odbory hrozí generální stávkou

Demonstrace

Demonstrace Zdroj: Jan Sedlak

Poslední přípravy před demonstrací na Václavském náměstí
Demonstranti na Václavském náměstí
Protivládní demonstrace
Protivládní demonstrace
Dav na Václavském náměstí
12
Fotogalerie
Praha zřejmě zažila největší demonstraci od listopadu 1989. Pořádaly ji odbory s dvěma desítkami iniciativ a sdružení. Proti vládě na Václavském náměstí podle odborů protestovalo 120 tisíc lidí, podle policie jich bylo asi 90 tisíc. Požadovali demisi kabinetu Petra Nečase (ODS) a předčasné volby, odmítli vládní reformy.

Protivládní demonstrace, která se dnes odpoledne konala na Václavském náměstí, kolem skončila přečtením společného stanoviska, v němž účastníci požadovali demisi vlády. Šéf Asociace samostatných odborů (ASO) Bohumír Dufek už předtím pohrozil i generální stávkou. Podle odhadů policie se protestu zúčastnilo 80 000 až 90 000 lidí. Uvedla to mluvčí policie Eva Kropáčová. Odboráři však počet účastníků odhadli na 120 000, některé odhady hovořily až o 160 000 lidí. Akce se obešla bez větších incidentů.

Demonstrace na Václavském náměstí

Předák Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Jaroslav Zavadil dnešní akci označil za největší protest od roku 1989. Ve svém projevu kritizoval vládu premiéra Petra Nečase (ODS) za důchodovou i zdravotnickou reformu, státní rozpočet i způsob, jaký zvolila pro boj s korupcí. Desítky tisíc lidí řečníkům z řad odborových předáků bouřlivě aplaudovaly, centrem města opakovaně zněl souhlasný řev, protestní pískot a hromadné: Demisi! Demonstrace se odehrávala za ohlušujícího rámusu.

Pochod Prahou

„Nečekal jsem takovou účast, ale dnes je tady 120 000 lidí. Je to největší protest od roku 1989, tak si to, vládo, zapiš za uši,“ řekl Zavadil. Pokud by se jeho odhady počtu potvrdily, byla by tato demonstrace největší od protestu v roce 1997, kdy odbory účast odhadly také na 120 000 lidí. Podle policie však byla účast tehdy i dnes o něco menší.

Hlavním organizátorem dnešního protestu byl ČMKOS, hlavní odborový svaz v zemi, který sdružuje 30 svazů s téměř půl milionem členů. Protestu se ale zúčastnili i další odborové svazy a zástupci občanských sdružení, organizací, profesních svazů, seniorů či tělesně postižených. Z deseti milionů obyvatel ČR tvoří zaměstnanci, které odbory především reprezentují, 3,7 milionu lidí. Další velkou skupinou jsou starobní i invalidní důchodci, kterých bylo koncem roku 2012 v zemi 2,8 milionu.

Odbory chtějí zachránit republiku

Podle Dufka nastal čas, aby odbory republiku zachránily samy. „Potřebujeme novou ústavu, která bude sloužit občanům, a ne jen politikům a jejich kmotrům. Ústavu, která by zabránila tunelování,“ řekl.

Policie nezaznamenala během demonstrace žádné větší incidenty. „Pochod prošel městem v naprostém klidu, došlo pouze k potyčce ve vestibulu metra,“ sdělila policejní mluvčí Eva Kropáčová. Dva lidé při potyčce utrpěli lehká zranění, policie případ vyšetřuje.

Poslední přípravy před demonstrací na Václavském náměstíPoslední přípravy před demonstrací na Václavském náměstí | ctk

Podle mluvčí pražské zdravotnické záchranné služby Jiřiny Ernestové záchranáři na demonstraci ošetřili do 14:30 deset lidí, nikdo z nich však nechtěl převézt do nemocnice.