Ve třetí výzvě COVID nájemné bylo schváleno 83 procent žádostí v hodnotě tří miliard

Uzavřené obchodní centrum v době pandemie

Uzavřené obchodní centrum v době pandemie Zdroj: ČTK

Ministr Karel Havlíček.
2
Fotogalerie

Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) ve třetí výzvě programu COVID nájemné k úterku schválilo a postoupilo k proplacení 83 procent žádostí za 3,1 miliardy korun. Vyplývá to z dat, které šéf resortu Karel Havlíček (za ANO) zveřejnil na twitteru. Podnikatelé mohli o příspěvek na komerční nájem za čtvrtý kvartál loňského roku žádat od 5. února do 8. dubna.

MPO v programu přijalo 45 514 žádostí v objemu 3,9 miliardy korun. Původně se počítalo, že na pomoc budou vyčleněny tři miliardy korun. Resort měl ale možnost v případě potřeby finanční prostředky zvýšit, aby peníze získali všichni oprávnění žadatelé. Z podaných žádostí je jich 1064 za 83,2 milionu korun vráceno k dopracování, 72 žádostí v objemu zhruba 3,4 milionu korun úředníci dosud zamítli.

Žádat o dotaci ze třetí výzvy programu COVID nájemné mohly všechny provozy, které v souvislosti s protiepidemickými opatřeními zaznamenaly ve čtvrtém čtvrtletí loňského roku meziroční propad tržeb alespoň 50 procent. Nevztahoval se tedy jen na uzavřené podniky. Překážkou v podání žádosti už na rozdíl od předchozích výzev nebyla ani tzv. spřízněnost osob. Jeden podnikatel mohl za všechny své provozovny žádat o podporu maximálně deset milionů korun.

Druhá výzva COVID nájemného se vztahovala ke třetímu čtvrtletí loňského roku. MPO žádosti přijímalo od 21. října do 4. února. Podnikatelé podali 42 118 žádostí za 3,4 miliardy korun.

V první výzvě programu stát přispíval 50 procent na komerční nájem za loňský duben, květen a červen. Podmínkou bylo, aby majitel prostoru nájem snížil o 30 procent, zbytek musel uhradit nájemce. Po doložení úhrady půlky nájmu mohli podnikatelé čerpat podporu. Příjem žádostí trval od 26. června do 30. září. MPO přijalo 18.695 žádostí za 2,6 miliardy korun. Zamítlo 292 žádostí za zhruba 26 milionů korun.

Specifické programy včetně COVID nájemného nyní nahrazují dva nové dotační tituly. V COVID 2021 mohou podnikatelé získat příspěvek 500 korun na zaměstnance na den za období od 11. ledna do 31. března. Alternativní pomocí je COVID Nepokryté náklady, ve kterém stát za dobu od 1. ledna do 31. března poskytne dotaci 60 procent nákladů. Žadatelé v obou případech musejí doložit propad tržeb za leden až březen alespoň o 50 procent oproti stejnému období loňského, nebo předloňského roku.