Vedení středočeské ČSSD odmítlo odstoupit kvůli Rathově kauze

David Rath

David Rath Zdroj: E15

Vedení středočeské ČSSD nyní neodstoupí, chce aby nejdříve vyvodila politickou zodpovědnost Rada Středočeského kraje, kterou tvoří pouze sociální demokraté. Tedy aby rezignovali její členové. Pak je teprve připraveno odstoupit vedení krajské stranické organizace. Rozhodlo o tom dnešní jednání krajského výkonného výboru ČSSD, řekl ČTK člen výboru a náměstek středočeského hejtmana Marcel Chládek.

Kvůli kauze bývalého středočeského hejtmana Davida Ratha, který byl obviněn kvůli přijetí úplatku, doporučil vedení krajské organizace rezignaci Ústřední výkonný výbor ČSSD. Zastupující středočeská hejtmanka Zuzana Moravčíková je proti rezignaci krajské rady.

„Krajský výkonný výbor na základě usnesení ÚVV vyjadřuje připravenost převzít politickou odpovědnost, odstoupit, a to za předpokladu, že tak nejprve na základě výzvy krajského výkonného výboru učiní Rada Středočeského kraje, která nese odpovědnost za exekutivní řízení Středočeského kraje,“ uvádí se v dnešním usnesení KVV středočeské ČSSD. Vedení krajské organizace strany už jednou kvůli kauze středočeskou radu k rezignaci vyzvalo, rada ale rozhodla, že setrvá. Situace se tak nyní opakuje.

Podle Chládka je přitom rozhodnutí „jasným signál“, že středočeská ČSSD chce převzít politickou odpovědnost. „Ale zároveň vyzývá radu kraje, aby odpovědnost převzala také. Myslím, že to je logický krok,“ míní Chládek. Novinářům řekl, že on osobně je připraven usnesení KVV respektovat, jiní radní se ale do pondělí nechtěli jednoznačně vyjadřovat. „Pokud rada převezme tuto odpovědnost, KVV se na dalším jednání bude bavit o dalším postupu, tedy o případných změnách na kandidátkách a podobně,“ vysvětlil Chládek. V pondělí ráno se podle něj sejde klub krajských zastupitelů ČSSD.

Urban: Je to hanba

Oponent nynějšího vedení středočeské ČSSD, poslanec a někdejší ministr Milan Urban odcházel z večerního jednání viditelně rozladěný. „Sebereflexe nula. Nedá se říct nic jiného, než že je to hanba,“ řekl novinářům. Za podivné označil i to, že KVV o svém postupu rozhodoval v tajném hlasování. „Jsem smutný,“ prohlásil. Kroky KVV podle něj bude celostátní vedení ČSSD „slyšet“. Vedení středočeské ČSSD dnes zároveň rozhodlo, že kandidátkou na hejtmanku v podzimních krajských volbách by měla být Moravčíková, která vedení kraje po Rathově rezignaci převzala. Jejím zástupcem se má stát Miloš Petera.

„Jsem v krizové situaci, potřebuji stabilizovat krajský úřad. Je pro mě důležité, aby rada měla plnohodnotný mandát a nechci aby rezignovala. V situaci, kdy je pár dní do konce našeho volebního období, to pro mě nemá smysl,“ reagovala na rozhodnutí výboru Moravčíková, která se jeho dnešního jednání do konce nezúčastnila.

„S ohledem na odstoupení vedení středočeské organizace, zodpovědnost tam je. Nemám problém s tím, že by se provedly primárky, okresní i krajské konference, ale otázka je, zda to stihneme, abychom nebyli pod tlakem. Zda to bude mít nějaký efekt, to nevím,“ uvedla.

Vedení ČSSD chce obměnu v čele středočeské organizace

„Osobně nezastávám názor neodstoupit, protože jsme byli jednoznačně ústředním výkonným výborem vyzváni k rezignaci. Toto rozhodnutí respektuji, podporuji, ale při hlasování měla většina jiný názor. O této kauze se bude jednat dál a stejně nakonec dojde k tomu, že předsednictvo kraje i KVV odstoupí,“ řekl k výsledku dnešního jednání krajský radní pro zdravotnictví a místopředseda stranického krajského výboru Zdeněk Seidl.

Podle ÚVV ČSSD by byla nejlepší rezignace krajského výkonného výboru a uspořádání volební konference, z níž by vzešlo nové regionální vedení strany. Podle předsedy ČSSD Bohuslava Sobotky by se rezignace krajského vedení měla stát v sociální demokracii pravidlem pro případ, že by se v budoucnu vyskytly podobné kauzy jako je nynější Rathův případ.

Ratha policisté zadrželi v polovině května s krabicí, v níž bylo sedm milionů korun. Policie tvrdí, že se jednalo o úplatek za zmanipulovanou zakázku týkající se opravy buštěhradského zámku. Poslanec obvinění odmítá, myslel si prý, že v krabici je víno. Za přijetí úplatku mu v případě odsouzení hrozí až dvanáctileté vězení. Rath rezignoval na post středočeského zastupitele, tedy i funkci hejtmana. Poslancem zůstal.