Veřejných zakázek ubývá, ceny klesají o desítky procent

Veřejné zakázky

Veřejné zakázky Zdroj: ctk

Objem veřejných zakázek vyhlášených v prvních osmi měsících letošního roku se meziročně propadl téměř o třetinu na necelých 150 miliard korun. Výrazně se snížily také zakázky zadané k realizaci. Jejich objem klesl skoro o pětinu na 161 miliardy. Zadavatelům se zároveň daří srážet projektované ceny o desítky procent.

Podle Roberta Pergla, šéfa Komory administrátorů veřejných zakázek (KAVZ), která čísla zveřejnila, tyto výsledky signalizují budoucí nárůst problémů. Takto výrazný propad tendrů prý bude znamenat i menší objem zakázek následně zadaných k realizaci.

„Bude méně práce pro firmy i jejich zaměstnance, což bude mít znatelné negativní dopady do ekonomiky. Navíc zakázky v hodnotě desítek miliard zůstávají zaseknuté ve výběrových řízeních … by naopak ekonomice i zaměstnanosti znatelně pomohlo,“ tvrdí Pergl.

Třetina loňských zakázek je zrušená
Prostřednictvím Věstníku veřejných zakázek byly loni zadány veřejné zakázky za celkem 312,5 miliardy korun, třetina jich však byla do konce letošního května zrušena. Průměrná hodnota zakázky byla loni v průměru o 12 procent nižší, než předpokládaná cena při jejím oznámení. O rok dříve byl tento rozdíl sedmiprocentní.

Právě zpožďování a odklad veřejných zakázek je podle komory velkým problémem. Na konci letošního srpna zbývaly podle Věstníku veřejných zakázek k zadání nebo zrušení zakázky z loňska za 72,5 miliardy korun. To je přitom zhruba 23 procent celkového objemu zakázek z minulého roku.

Investory by naopak mohl potěšit pokles cen zadaných zakázek, které byly v lednu až srpnu oproti očekáváním a rozpočtovým plánům až o 28 procent nižší. Například ve stavebnictví jsou ceny veřejných zakázek dokonce až 34 procent pod úrovní očekávanou investorem.