Vláda mění zákon o veřejných zakázkách, úpravy zkritizovaly protikorupční organizace

Ministr pro místní rozvoj František Lukl

Ministr pro místní rozvoj František Lukl

Vláda schválila novelu, která mimo jiné zachovává současný limit pro veřejnou zakázku malého rozsahu u stavebních prací na třech milionech korun. Do Poslanecké sněmovny by se materiál mohl dostat v září. Jde už o dvacátou novelu zákona o veřejných zakázkách.

Novela mění například povinnost zrušit zadávací řízení, pokud přijde jen jedna nabídka, při opakovaném vypsání zakázky bude moci zadavatel nově hodnotit i jediného zájemce. U opakovaných zakázek také odpadá povinnost uveřejňovat předběžné oznámení, které nyní každou soutěž prodlužuje o měsíc.

Současný stav podle ministra pro místní rozvoj Františka Lukla, který na ministerský post přišel jako starosta Kyjova, paralyzuje hlavně malé obce, do jejichž výběrových řízení se často hlásí pouze jediný zájemce.

Novelu ministerstvo připravilo poté, co analýza nynější legislativní úpravy ukázala na několik problematických míst. Lukl návrh dokončil po svém předchůdci Kamilu Jankovském (LIDEM).

Některé změny, které novela zavádí, zkritizovali zástupci Transparency International a sdružení Oživení. Nelíbí se jim hlavně zrušení institutu takzvaných osob se zvláštní způsobilostí, které se měly vyjadřovat k zadávacím podmínkám na nadlimitní zakázky a účastnit se hodnocení nabídek u významných zakázek. Proti jsou i v případě zrušení povinnosti používat elektronické aukce při nákupu vybraných komodit či odložení povinnosti zpracovávat oponentní posudky vládě při schvalování významných zakázek.

„Zákon je v hledáčku vlivných zájmových skupin a lobby, které na veřejných financích různými způsoby profitují a snaží se přizpůsobit pravidla tak, aby co nejvíce vyhovovala jejich zájmům. Ve veřejné debatě se ozývají hlasy prosazující podstatné změkčení současných soutěžních pravidel. Budeme velmi pečlivě monitorovat osud novely ve Sněmovně, aby nedošlo k vypuštění stávajících prospěšných opatření,“ prohlásil David Ondráčka z Transparency International.

Míra korupce v ČR vážně ohrožuje demokracii, míní většina ČechůMíra korupce v ČR vážně ohrožuje demokracii, míní většina Čechů | profitIlustrační foto

Naopak Hospodářská komora ČR schválení novely přivítala, hlavně změnu nutnosti zrušit výběrové řízení při jediné nabídce či zachování třímilionového limitu u stavebních zakázek. Přesto požaduje další změny.

„Mimo jiné žádáme, aby Úřad pro ochranu hospodářské soutěže dodržoval lhůty, dokdy musí vyřídit stížnosti uchazečů o veřejnou zakázku. Není totiž možné, aby dle dostupných informací byly úřadem nezpracovány stížnosti týkající se zakázek v hodnotě převyšující 40 miliard korun,“ uvedl prezident HK ČR Petr Kužel.

Komora také chce prosadit hodnotící kritérium „hospodářsky nejvýhodnější nabídka“, které by mělo vyjadřovat vztah užitné hodnoty a ceny. To má přimět zadavatele, aby nehodnotili jen cenu, ale přihlédli také ke kvalitě předložené nabídky.

Ministerstvo pro místní rozvoj by chtělo, aby novela prošla celým legislativním procesem do konce roku tak, aby mohla začít platit hned od 1. ledna 2014. Kromě této technické novely začne ministerský tým v září připravovat kompletní novou podobu zákona, která ho sjednotí s chystanou evropskou legislativou.

Neměli bychom řešit zakázky za milion

Veřejné zakázky elektronicky. Jak jinak?