Vláda schválila předběžný návrh rozpočtu na rok 2024 se schodkem 235 miliard korun

Premiér Fiala a ministr financí Stanjura (oba ODS)

Premiér Fiala a ministr financí Stanjura (oba ODS) Zdroj: ČTK/Michaela Říhová

Vláda ve středu schválila předběžný návrh státního rozpočtu na rok 2024. Počítá se schodkem ve výši 235 miliard korun. Příjmy by měly být 1,899 bilionu korun a výdaje 2,134 bilionu korun. Po jednání vlády to řekl ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS). Premiér Petr Fiala (ODS) doplnil, že dohodnutá výše schodku není konečná, bude se pohybovat mezi dnes schválenými 235 miliardami korun a 270 miliardami korun, které vláda minulý týden stanovila jako strop pro výši deficitu.

Stanjura také upozornil, že výše příjmů a výdajů se ještě bude měnit po zpracování srpnové makroekonomické prognózy ministerstva financí. O konkrétní podobě rozpočtu se podle něho ještě povede politická debata. Vláda ho schválí do konce září.

„Jsou to předběžné návrhy příjmů a výdajů jednotlivých kapitol, jednání teprve začnou,“ řekl Stanjura o schváleném materiálu. Úředníci nyní podle něj rozpracují schválené mantinely podle rozpočtových kapitol, na jejichž základě budou nejprve jednat ekonomičtí náměstci jednotlivých ministerstev a poté i přímo ministři o konečné podobě rozpočtu.

Fiala zdůraznil, že jednotliví ministři nebudou chodit vyjednávat na ministerstvo financí o penězích pro svou kapitolu, ale vláda bude o podobě rozpočtu jednat jako tým. Podle něj taková debata přispívá k odpovědnému chování všech ministrů.

Odborníci i opozice už několik měsíců varují před podhodnoceným schodkem státního rozpočtu na letošní rok ve výši 295 miliard korun, který si odklepla vláda Spolu a STAN s Piráty. Na slova kritiků začíná docházet. V květnu přesáhl deficit rekordních 271 miliard, a začátkem měsíce uzákoněný strop dokonce překonal. Například 8. června podle ministerstva financí dosáhl 296 miliard, pak zase o několik miliard klesl.

„Myslím, že plánovaný schodek 295 miliard už není dosažitelný. Otázka je, do jaké míry bude potřeba novela,“ řekl například šéf sněmovního rozpočtového výboru Josef Bernard (STAN).  

Kdo tvoří vládu České republiky:

Video placeholde
Kdo tvoří vládu České republiky? • Videohub E15