Volná parkovací místa mizí. Od zítřka se bude platit i v Praze 5 a 6

Místa k parkování ubývají

Místa k parkování ubývají Zdroj: Karolina Hnilickova, Mlada fronta

Počínaje zítřejším dnem začínají v Praze 5 a 6 platit parkovací zóny. Řidiči se tak budou muset zaregistrovat na úřadě a zapsat do elektronického systému registrační značku vozu.

Parkovací oblast v Praze 6 bude zavedena v Bubenči, na Hradčanech, v Dejvicích, Vokovicích, na Veleslavíně a Břevnově a ve Střešovicích. Praha 6 bude fungovat jako jedna parkovací oblast a zaregistrovat se mohou všichni, kdo splní podmínky města, ke kterým patří například buď trvalý pobyt v městské části, nebo tam podnikatelé musejí mít alespoň sídlo provozovny.

Celé území městské části nebude do zón zahrnuto ani na pětce. Placené stání se má týkat zejména centra oblasti, tedy hlavně Smíchova. Zóny se ale nebudou týkat například Barrandovského sídliště. Praha 5 v souvislosti se zavedením zón snížila na části svého území nejvyšší povolenou rychlost na třicítku.

Za druhý vůz 12 tisíc

Jak uvedli mluvčí radnic mluvčí radnic Helena Šmídová a Martin Churavý, registraci zatím podalo je několik tisíc řidičů. Na Praze 5 přitom očekávají až 35 tisíc zájemců o parkovací kartů, v šesté městské části až 30 tisíc zájemců. Rezidenti budou za karty platit za první vůz 1200 korun, pokud ale budou chtít parkovat pouze v okolí svého bydliště, bude to 600 korun. Jakmile bude chtít řidič mít zaparkován i druhý vůz, zaplatí za něj 12 tisíc Kč za rok. Podnikatelé zaplatí 36 tisíc korun. Senioři starší 65 let zaplatí roční poplatek 360 korun.

Technická správa komunikací (TSK) umístila do ulic nové parkovací automaty i značení. To je zatím přelepeno oranžovou lepenkou, zítra bude však stržena. „Do doby, než budou nové zóny uvedeny do provozu, je dopravní značení neplatné a v mnohých částech teprve v realizaci,“ uvedla mluvčí TSK Barbora Lišková.

Platby i přes internet

Novinkou oproti dosavadnímu systému bude možnost zaparkovat v modré zóně na tři hodiny i bez registrace. Řidiči si také budou moci zaplatit parkovné přes mobil prostřednictvím takzvaných virtuálních parkovacích hodin na webu Parkuj v klidu.

Dodržování pravidel budou kontrolovat speciální auta s kamerami na střeše. Pokuty bude nadále udělovat magistrát. Kontrolovat ulice budou ale i strážníci. „Systém byl od začátku koncipován jako automatický, městská policie proto bude vykonávat pouze podpůrnou činnost,“ řekl šéf strážníků Eduard Šuster.

Modré zóny budou letos zavedeny ještě na Jarově a od října také na Praze 8. Původně měly být letos parkovací zóny rozšířeny ještě na Prahu 4 a 9, avšak radnice od jejich spuštění zatím ustoupily.